Thursday, November 17, 2016

မီးဖိုေခ်ာင္မွ အသံတိတ္လူသတ္သမား

ႏို၀င္ဘာလလယ္ပိုင္းတြင္ ျမန္မာျပည္သူမ်ား အတြက္ ထိတ္လန္႔တုန္လႈပ္ဖြယ္ သတင္းတစ္ခု ထြက္ေပၚလာသည္။ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားထဲတြင္ အသည္းကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ မိႈအဆိပ္မ်ား ပါ၀င္ေနၿပီး ယင္းအဆိပ္မ်ားျဖင့္   ခ်က္ျပဳတ္ထားသည့္ ဟင္းလ်ာမ်ားကို ျမန္မာျပည္သူ ၂၅ သန္းခန္႔က  ေန႔စဥ္ စားသံုးေနၾကရသည္ဆိုသည့္ သတင္းပင္ ျဖစ္သည္။ ဟင္းလ်ာထဲတြင္ အပူအစပ္အရသာကို လြန္လြန္ကဲကဲထည့္၍ စားသံုးတတ္သည့္ ျမန္မာျပည္သူ အမ်ားစုအတြက္ ယင္းသတင္းက စိုးရိမ္ပူပန္မႈမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစသည္။ အိမ္ရွင္မမ်ား၏ မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ မသံုးမျဖစ္ အသံုးျပဳေနရသည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားထဲ၌ အယ္ဖာ ေတာက္ဆင္ဘီ၀မ္းႏွင့္ ဆိုးေဆးမ်ား ပါ၀င္ေန၍ ေစ်းကြက္ အတြင္းရွိ ယင္းကုန္ပစၥည္းမ်ားကို ျပန္လည္သိမ္းယူဖ်က္ဆီးရန္ FDAက ႏို၀င္ဘာ ၁၃ ရက္တြင္ ေၾကညာခဲ့သည္။



‘င႐ုတ္သီးမႈန္႔အေၾကာင္း ေတြၾကားရေတာ့ င႐ုတ္သီးေတာင့္ အေျခာက္ကိုပဲ ပိႆာခ်ိန္နဲ႔၀ယ္ ၿပီး ကိုယ့္ဟာကိုယ္ ႀကိတ္ခြဲၿပီး ေထာင္းစားရမလိုျဖစ္ေနတယ္။ အႏုနည္းနဲ႔ သတ္ေနတဲ့ အသံတိတ္လူသတ္လက္နက္ေတြကို ထိထိ ေရာက္ေရာက္ အေရးမယူေနေသး သေရြ႕ေတာ့ ေဆး႐ုံမွာ လူနာေတြ ႀကိတ္ႀကိတ္တိုးေနဦးေတာ့မွာပဲ’’ ဟု သာေကတၿမိဳ႕နယ္ေန အိမ္ရွင္မ ေဒၚတင္ၾကည္က ေျပာသည္။

ယခုကဲ့သို႔ ထုတ္လုပ္သူမ်ားကို အေရးယူလာျခင္းသည္ စားသံုးသူမ်ားအတြက္ ကာကြယ္မႈပိုင္းတြင္ ထိေရာက္မႈရွိလာမည္ဟု ၎က ဆိုသည္။ ထုတ္လုပ္သူမ်ားကို သတိေပးျခင္းသည္ ယခုတစ္ႀကိမ္သည္ ေနာက္ဆံုးအႀကိမ္ျဖစ္ေစလိုၿပီး စည္းကမ္းလိုက္နာမႈမရွိသည့္ ထုတ္လုပ္သူမ်ားကို ထိထိ ေရာက္ေရာက္ အေရးယူရန္လို အပ္သည္ဟု စားသံုးသူအခ်ဳိ႕က အႀကံျပဳသည္။

‘‘အေရာင္တင္မႈန္႔မသံုးဘူး။ ကိုယ့္ဟာကိုယ္ င႐ုတ္သီးေတာင့္ကို ႀကိတ္သံုးတယ္။ သူတို႔ေရာင္းတဲ့ ပစၥည္းေတြက ဘာေတြနဲ႔ လုပ္မွန္းမသိဘူး။ တခ်ဳိ႕င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ေတြဆို အညႇာေတြနဲ႔ ေထာင္းထားတာ။ အူမွာသြားစိုက္ရင္ ေသႏိုင္တယ္။ ပင္ပန္းပါေစ အလြယ္ေတာ့ မသံုးဘူး’’ဟု သန္လ်င္ၿမိဳ႕နယ္ေန အိမ္ရွင္မ ေဒၚရီခ်ဳိက ေျပာသည္။

ျပည္နယ္ႏွင့္ တိုင္းေဒသႀကီး မ်ားတြင္ စက္တင္ဘာ၌ ေစ်းကြက္ အတြင္း ေရာင္းခ်ေနေသာ င႐ုတ္ သီးမႈန္႔ (အၾကမ္းမႈန္႔၊ အႏုမႈန္႔၊ ေလွာ္ေထာင္းထားမႈန္႔ႏွင့္ အေရာင္တင္မႈန္႔)မ်ားထဲမွ နမူနာ ၆၅၁ မ်ဳိးကို FDA က စစ္ေဆးေကာက္ယူခဲ့ သည္။ ထို႔အျပင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔အမွတ္တံဆိပ္အမည္တပ္၍ ေရာင္းခ်ေနသည့္ ကုန္ပစၥည္း ၇၅ မ်ဳိးတြင္ ၁၅ မ်ဳိးသာ FDA ေထာက္ခံခ်က္ရယူထားသျဖင့္ က်န္သည့္ အမွတ္တံဆိပ္ ၆၀ မွာ ေထာက္ခံခ်က္ရ ယူထားျခင္းမရွိေၾကာင္း သိရ သည္။

FDA ေထာက္ခံခ်က္ယူထား ေသာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔အမွတ္တံဆိပ္ မ်ားသည္ ရန္ကုန္တိုင္းမွ ကိုးခု၊ မႏၲ ေလးတိုင္းမွ တစ္ခု၊ ဧရာ၀တီတုိင္း မွ တစ္ခုႏွင့္ မြန္ျပည္နယ္မွ သံုးခု ပါ၀င္သည္။

‘‘တစ္တိုင္းျပည္လံုးနဲ႔ ခ်ိန္ လိုက္ရင္ ကုန္အမွတ္တံဆိပ္ ၁၄ ခုဆိုတာ ေတာ္ေတာ္ေလးနည္းေန တယ္။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ႀကီးထဲမွာ ကုန္ အမွတ္တံဆိပ္ ကိုးခုပဲရွိတယ္ဆို ေတာ့ တာ၀န္ယူမႈ၊ တာ၀န္ခံမႈအ ပိုင္းက အားနည္းေနတယ္လို႔ ထင္  တယ္။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕အေနနဲ႔ဆိုရင္ ေစ်းကြက္ႀကီးက အရမ္းႀကီးပါ တယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ထုတ္လုပ္သူ အပိုင္းကို ပညာေပးမႈ အေရးႀကီး တယ္။ တာ၀န္ခံ၊ တာ၀န္ယူမႈစကားလံုးႏွစ္လံုးတြဲေလးက လုပ္ငန္းရွင္ေတြအတြက္ ေတာ္ေတာ္ေလးတာ၀န္ရွိတယ္ဆိုတာ ေဖာ္ျပေနတယ္’’ဟု မြန္ျပည္နယ္မွ FDA ေထာက္ခံခ်က္ရယူထားသည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ဆိုသည္။

 ယခုကဲ့သို႔ FDA ၏ လုပ္ရပ္ အေပၚ စားသံုးသူမ်ားဘက္က ေထာက္ခံႀကိဳဆိုၾကေသာ္လည္း ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်သည့္ လုပ္ငန္း ရွင္ပိုင္းတြင္ အခက္အခဲအခ်ဳိ႕ရွိေနသည္ဟု သံုးသပ္ေျပာၾကားသည္။ အရည္အေသြးျမင့္ ကုန္ၾကမ္းေစ်း ေပးမႈတြင္ ျပည္ပႏွင့္ မယွဥ္ႏိုင္ ျခင္း၊ ကုန္ၾကမ္းရယူရန္ ေတာင္ သူမ်ားထံ ႀကိဳတင္ေငြေပးေခ်စနစ္ ျဖင့္ ၀ယ္ယူေသာ္လည္း သီးႏွံေပၚ ခ်ိန္တြင္ ကုန္ၾကမ္းလိုသေလာက္ မရရွိျခင္းစသည့္ အခက္အခဲမ်ား ရွိေနေၾကာင္း ကုန္သည္မ်ားက ေျပာသည္။

‘‘အေျပာင္းအလဲလုပ္တဲ့အခါ အခက္အခဲကေတာ့ ရွိပါတယ္။ မိႈ ကင္းစင္တဲ့ ကုန္ၾကမ္းရဖို႔ အခက္ အခဲရွိတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ကုန္ၾကမ္း မွာကတည္းက မိႈကရွိႏုိင္တယ္။ စိုက္ပ်ဳိးတဲ့ ေတာင္သူလက္ထဲကစၿပီး သူ႕အဆင့္လိုက္ေပါ့။ ကုန္ၾကမ္းကို သိုေလွာင္ထားမႈအားလံုးမွာ စနစ္မက်တာေၾကာင့္ မိႈေပါက္ဖြားမႈေတြျဖစ္လာရတယ္’’ဟု ရန္ကုန္ တြင္ FDA ေထာက္ခံခ်က္ျဖင့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ေရာင္းခ်ေနသည့္ လုပ္ငန္း ရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။

ကုန္ၾကမ္းမ်ားကို ဘုရင့္ေနာင္ပြဲ႐ုံမ်ားတြင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထုတ္ လုပ္သူမ်ားက အရည္အေသြးေပၚ မူတည္၍ ႀကိဳက္ေစ်းေပး၀ယ္ေလ့ ရွိသည္ဟု ၎က ဆိုသည္။ င႐ုတ္ ကုန္ၾကမ္းမ်ားကို ဧရာ၀တီတိုင္း၊ ရွမ္းျပည္နယ္ႏွင့္ မႏၲေလးတိုင္းစ သည့္ ေဒသမ်ားမွ အဓိကရယူၾက ၿပီး အရည္အေသြးအေကာင္းဆံုး ကုန္ၾကမ္းမ်ားကို တ႐ုတ္၊ ထိုင္းႏွင့္အိႏၵိယႏိုင္ငံမ်ားသို႔ တင္ပို႔ေလ့ရွိ သည္ဟု ဆိုသည္။

‘‘ျပည္ပႏိုင္ငံက ေစ်းပိုေပးခဲ့ ရင္ ပထမအရည္အေသြးကို သူတို႔ ဆီေရာင္းေလ့ရွိတယ္။ ဒုတိယအ ရည္အေသြးကိုပဲ ျပည္တြင္းမွာ သံုးရတယ္။ ေတာင္သူဆီက တိုက္ ႐ိုက္၀ယ္ယူဖို႔   လုပ္ေတာ့လည္း အခက္အခဲရွိတယ္။ ေတာင္သူကို  ေငြႀကိဳေပးရၿပီး ေတာင္သူက ပစၥည္းအပ္ရမယ့္အခ်ိန္က်ေတာ့ လိုသ ေလာက္မရတာေတြ ရွိတယ္’’ဟု ရန္ကုန္တြင္ FDA ေထာက္ခံခ်က္ ျဖင့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ေရာင္းခ်ေနသည့္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ဆိုသည္။

င႐ုတ္သီးကုန္ၾကမ္းသည္ အစိုဓာတ္ရွိသည့္အခ်ိန္တြင္ မိႈေပါက္ ဖြားမႈမ်ား၍ စတင္ခူးယူသည့္အခ်ိန္ကစ၍ စိုထိုင္းစေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ရန္ အေရးႀကီးသည္။ ထို႔ျပင္ သိုေလွာင္ထားသိုမႈစနစ္တြင္ အားနည္းခ်က္မ်ားရွိပါကလည္း မိႈအဆိပ္မ်ား ျဖစ္ႏုိင္သည္။

   ယင္းမိႈအဆိပ္ (အယ္ဖာ ေတာက္ဆင္ဘီ၀မ္း)ပမာဏအ နည္းငယ္ကို ေရရွည္စားသံုးျခင္း ျဖင့္ စားသံုးသူမ်ားတြင္ ဆဲလ္မ်ား ပ်က္စီးကာ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇေျပာင္းလဲ ျခင္း၊ အသည္းကင္ဆာျဖစ္ျခင္း မ်ားျဖစ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားထားသည္။

‘‘အယ္ဖာေတာက္ဆင္အဆိပ္ေၾကာင့္ နာတာရွည္အသည္း ေရာင္လာၿပီး အသည္းမာတာ၊ ႂကြပ္တာေတြ ျဖစ္လာတယ္။ ေနာက္ဆံုးကင္ဆာျဖစ္လာမယ္။ အသည္းက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဆိပ္အေတာက္ ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးတာေၾကာင့္ အသည္းလုပ္ငန္းေဆာင္တာက် လာရင္ ေဟာ္မုန္းအေျခအေန၊ ေက်ာက္ကပ္နဲ႔ အစာေခ်မႈစနစ္စ သျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ က်န္းမာေရး အေျခအေနေတြကို ထိခိုက္ေျပာင္းလဲလာႏိုင္တယ္’’ဟု အေထြေထြ ေရာဂါကုဆရာ၀န္ ေဒါက္တာ ေက်ာ္စြာဦးက ေျပာသည္။

ခႏၶာကိုယ္၏ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္အား လံုးကို အသည္းက ထိန္းခ်ဳပ္လုပ္ ေဆာင္လ်က္ရွိၿပီး အသည္းထိခိုက္လာပါက အျခားက်န္းမာေရးခ်ဳိ႕ ယြင္းမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚလာႏုိင္ေၾကာင္း၎က ဆက္လက္ေျပာသည္။

ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ် ေနေသာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ား၏ ထက္၀က္ေက်ာ္တြင္ အယ္ဖာေတာင္ ဆင္ဘီ၀မ္းပါ၀င္ေန၍ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာနက (FDA) ေထာက္ခံခ်က္မယူထားသည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔အ မွတ္တံဆိပ္မ်ားကို စားသံုးရန္မ သင့္ေၾကာင္း ေၾကညာမည္ျဖစ္ကာေထာက္ခံခ်က္ယူထားသည့္ လုပ္ ငန္းရွင္မ်ားက တစ္ပတ္အတြင္း မိမိကုန္ပစၥည္းမ်ားကို ေစ်းကြက္ အတြင္းမွ ျပန္လည္သိမ္းယူဖ်က္ ဆီးရန္ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာ သန္းထြဋ္က သတိေပး ထားသည္။

‘‘တစ္ပတ္အခ်ိန္ေပးတယ္ ဆိုတာ မနည္းပါဘူး။ ျပည္သူေတြ က ေန႔စဥ္ဒီအဆိပ္ေတြကို စားသံုး ေနၾကရတာ။ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ် ျဖန္႔ျဖဴးသူေတြအေနနဲ႔ ေစ်းကြက္ ကေန ျပန္လည္သိမ္းယူမႈေတြကို အေထာက္အထား ဗီဒီယိုဖိုင္၊ အသံဖိုင္ေတြနဲ႔ FDA ကို တင္ျပရ မယ္။ ေထာက္ခံခ်က္မယူထားတဲ့ တံဆိပ္မပါတဲ့ ကုန္ပစၥည္းမွန္သမွ် ကို ဖမ္းဆီးအေရးယူဖို႔ ၫႊန္ၾကား ခ်က္ထုတ္မယ္’’ဟု ၎က ဆို သည္။

FDA ေထာက္ခံခ်က္ရယူ ထားသည့္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအေန ျဖင့္ ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ ကုန္ပစၥည္းမ်ား ျပန္လည္သိမ္းယူဖ်က္ဆီးရ မည့္ အေျခအေနကို အက်ဳိးအ ျမတ္မတြက္ဘဲ အျမန္ဆံုးျပဳလုပ္ရန္ လိုအပ္ၿပီး မျပဳလုပ္ပါက တရားစြဲ ဆိုအေရးယူမႈမ်ားျပဳလုပ္မည္ဟု ေနျပည္ေတာ္အစားအေသာက္ ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာန ၫႊန္ ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာ သန္း ထြဋ္က ဆိုသည္။

‘‘ဒီေနရာမွာ စီးပြားေရးအရ တြက္လို႔ မျဖစ္ဘူး။ လုပ္ငန္းရွင္ ေတြအေနနဲ႔ က်ပ္သိန္းငါးဆယ္၊ တစ္ရာဆံုး႐ႈံးတာကို မျမင္ၾကပါနဲ႔။ FDA အေနနဲ႔ကေတာ့ စားသံုးသူ ေတြ ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းရွင္းဖို႔ကို ပဲ အဓိကလုပ္မွာပါ။ အခုလုပ္ခိုင္း တဲ့ ေစ်းကြက္အတြင္း ျပန္လည္ သိမ္းယူဖ်က္ဆီးမႈအေျခအေနကို တစ္ပတ္ေက်ာ္တဲ့အခါ ျပန္ၾကည့္ လို႔ ေတြ႕ရင္ အဲဒီအမွတ္တံဆိပ္ကို သံုးစြဲရန္ မသင့္လို႔ ေၾကညာမယ္။ တာ၀န္ရွိသူအဆင့္ဆင့္ကိုလည္း တရားစြဲဆိုအေရးယူမယ္’’ဟု ၎ က ဆိုသည္။

  ‘‘ကြၽန္ေတာ္တို႔ကုန္ပစၥည္း ေတြနဲ႔ ပတ္သက္ရင္ မႀကိဳက္ဘူး ဆိုရင္ ေငြျပန္အမ္းေပးတယ္။ စား သံုးသူလက္ထဲေရာက္မွ ပ်က္စီးေန ရင္ မေကာင္းဘူး။ လဲခ်င္ရင္ လဲ ေပးတယ္။ အခုလည္း ေရာင္းခ်သူ ေတြနဲ႔ ညႇိၿပီး လုပ္ေဆာင္တယ္။ ေငြျပန္အမ္းတာ လုပ္ေပးတယ္။ တခ်ဳိ႕က် တျခားပစၥည္းနဲ႔ လဲခ်င္ရင္ လုပ္ေပးပါတယ္။ အဆင္ေျပပါတယ္’’ ဟု ျမန္မာ့ေရနံစားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္ငန္းမွ ဦးသန္းလြင္က ေျပာသည္။

င႐ုတ္သီးမႈန္႔ဖ်က္သိမ္းရန္ FDA ၏ ၫႊန္ၾကားခ်က္သတင္း သည္ ေဖ့စ္ဘြတ္ခ္ႏွင့္ မီဒီယာေပၚ တြင္သာ ရွိေသးသည္ဟု မရမ္း ကုန္းၿမိဳ႕နယ္ သမိုင္း (၂) ရပ္ကြက္ မွ ကုန္စံုဆိုင္ပိုင္ရွင္ ကိုဖိုးေက်ာ္က ေျပာသည္။

‘‘အဲဒီသတင္းက ကြၽန္ေတာ္ တို႔လို ရပ္ကြက္ထဲက လက္လီဆုိင္ ေလးေတြ မေျပာနဲ႔။ ရပ္ကြက္ေစ်း ႀကီးေတြအထိေတာင္ မေရာက္ ေသးဘူး။ မေန႔က အထိ ေစ်းႀကီး ေတြမွာ ပံုမွန္အတိုင္းပဲ ေရာင္း၀ယ္ ေနၾကတယ္။ အခုအခ်ိန္ထိ ရပ္ ကြက္အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴးတို႔ ဘာတို႔က လာတားတာမရွိေသး ဘူး။ ေရာင္း ေနၾကတာပဲ။ လာ၀ယ္သူေတြက လည္း ပံုမွန္၀ယ္ေနတယ္။ င႐ုတ္ သီးမႈန္႔ေတြက အရင္ထက္စာရင္ အခုေနာက္ပိုင္းနည္းနည္းစားတာ နဲ႔ ပိုစပ္လာတာေတြ႕ရတယ္’’ဟု ၎က ဆိုသည္။

‘‘FDA က အရင္တုန္းကဆို ရင္ ဦးစီးဌာနအဆင့္မဟုတ္ဘဲ ႐ုံး ခြဲတစ္ခုအဆင့္မွာပဲ ရွိေတာ့ အမ်ား ႀကီးမလုပ္ႏုိင္ခဲ့သလို ေငြေရာ၊ လူ အင္အားေရာ နည္းတယ္။ အခုက် ေတာ့ ဦးစီးဌာနအဆင့္ကိုလည္း တုိးျမႇင့္လုိက္တယ္။ ေငြအင္အားေရာ၊ လူအင္အားေရာထပ္ၿပီး ရလာတယ္။ အဆင့္အတန္းမီတဲ့ ဓာတ္ခြဲခန္းေတြလည္း တည္ေဆာက္လာႏုိင္တယ္။ ႏိုင္ငံျခားကေနလည္း အကူအညီေတြ နည္းပညာေတြရလာတဲ့အခါက်ေတာ့ အင္နဲ႔ အားနဲ႔လုပ္ႏုိင္တဲ့ အဆင့္ရွိလာတယ္။ FDA အပိုင္းကလည္း စား သံုးသူကာကြယ္ေရးအတြက္ ဒီ ထက္တိုးခ်ဲ႕လုပ္ေဆာင္ဖို႔ လိုအပ္ ပါတယ္။ ျပည္သူပိုင္းကလည္း စားသံုးသူကာကြယ္ေရးနဲ႔ ပတ္သက္ ၿပီး ကိုယ့္ရဲ႕ ရပိုင္ခြင့္နဲ႔ အခြင့္အ ေရးေတြသိဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္’’ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံစားသံုးသူမ်ား သမဂၢ နာယက၊ မႏၲေလးတိုင္းေဒသႀကီး စားသံုးသူ အျငင္းပြားမႈေျဖရွင္းမႈ အဖြဲ႕ ဒုတိယဥကၠ႒ ေဒါက္တာ ေအာင္ျမင့္က ေျပာသည္။

ထို႔အျပင္ ၂၀၁၄ မတ္လက ျပ႒ာန္းခဲ့သည့္ စားသံုးသူကာကြယ္ ေရးဥပေဒကို ယခုအခ်ိန္၌ ျပင္ဆင္ေရးဆြဲလ်က္ရွိၿပီး လႊတ္ေတာ္မွ မၾကာမီအတည္ျပဳေပးႏုိင္ေတာ့ မည္ ျဖစ္၍ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအပိုင္းတြင္ အာဏာစက္ပိုၿပီးရွိလာမည္ဟု ၎က ဆိုသည္။


င႐ုတ္သီးမႈန္႔အမ်ားစုတြင္ မိႈအဆိပ္ႏွင့္ ဆိုးေဆးမ်ား ပါဝင္ေနသည္။ (ဓာတ္ပံု−စိုင္းေဇာ္)

င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထုတ္လုပ္ျခင္း လုပ္ငန္းကို မိ႐ိုးဖလာပံုစံျဖင့္ လုပ္ကိုင္ေနၾက၍ နည္းပညာအဆင့္ျမႇင့္တင္မႈမ်ားကို အစိုးရပိုင္းက ပံ့ပိုးေပးရန္ လိုအပ္သည္ဟု ၎လုပ္ငန္းရွင္က ေျပာသည္။

‘‘အိမ္တြင္း တစ္ႏုိင္တစ္ပိုင္ လုပ္ငန္းကေန စတင္လုပ္ကိုင္ၾက တာမ်ားၿပီး တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ တိုး ၿပီးေတာ့ ရင္းႏွီးျမႇဳပ္ႏွံၾကတာပါ။ င႐ုတ္သီးမိႈမတက္ေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ကိုင္ရတယ္၊ သိုေလွာင္မႈအ ပိုင္းမွာ ဘယ္လိုသိုေလွာင္ရတယ္ ဆိုတာေတြကို အစိုးရပိုင္းက နည္းပညာဆိုင္ရာသင္တန္းေတြေပး ေစခ်င္တယ္’’ဟု ျမန္မာ့ေရနံလုပ္ ငန္းရွင္ ဦးသန္းလြင္က ေျပာသည္။  င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သည့္ ေစ်းကြက္မွာ အ ျမတ္နည္းၿပီး ထင္သေလာက္အ က်ဳိးအျမတ္မရေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္။ လက္ရွိင႐ုတ္သီးမႈန္႔ အရွည္ ေစ်းကြက္တြင္း တစ္ပိႆာ၃,၆၀၀ က်ပ္ ခန္႔သာေစ်းေပါက္ ၿပီး အရည္အေသြးေကာင္းသည့္ ပစၥည္းက ၆,၅၀၀ က်ပ္ခန္႔သာရ သည္။

‘‘င႐ုတ္သီးကုန္ၾကမ္းေတြ၀ယ္ ၿပီးၿပီဆိုရင္ ႀကိတ္ခြဲသင့္တာခြဲ၊ အ ညႇာေႁခြသင့္တာေႁခြ၊ ေလွာ္ေထာင္းတာေထာင္းစသျဖင့္ အဆင့္ဆင့္လုပ္ၾကရတယ္။ ရလာတဲ့ ကုန္ပစၥည္းကို ထုပ္ပိုးျပင္ဆင္ရတယ္။ ဒါေပမဲ့ င႐ုတ္သီးမႈန္႔တစ္ပိႆာရဲ႕ ေစ်းႏႈန္းက င႐ုတ္သီးကုန္ၾကမ္း တစ္ပိႆာေစ်းႏႈန္းထက္ နည္းေန တယ္။ တစ္ခါတေလ႐ႈံးတဲ့အေန အထားမွာေတာင္ရွိတယ္’’ဟု င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္ ငန္းရွင္တစ္ဦးက ဆိုသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်သည့္ လုပ္ငန္း ရွင္အခ်ဳိ႕က စားေသာက္ဆိုင္လုပ္ ငန္းရွင္အခ်ဳိ႕ႏွင့္ ခ်ိတ္ဆက္ထား ၿပီး ေရာင္းအားပံုမွန္ရရွိေအာင္ ေဆာင္ရြက္ၾကသည္။ အခ်ဳိ႕လုပ္ ငန္းရွင္မ်ားက ေစ်းကြက္အတြင္း မိမိကုန္ပစၥည္းကို မ်ားမ်ားမေရာင္းခ်ဘဲ ေရာင္းႏုိင္သည့္ အတိုင္းအ တာဥပမာ တစ္လလွ်င္ ျဖဳန္းအား ၅၀ ခန္႔ရွိလွ်င္ ယင္းကုန္ပစၥည္းအ ေရအတြက္ထက္ပိုမေရာင္းဟု သိ ရသည္။

  ‘‘အသည္းကင္ဆာျဖစ္ေစ တဲ့ အယ္ဖာေတာက္ဆင္ဘီ၀မ္းက င႐ုတ္သီးတို႔၊ ေျပာင္းဖူး၊ ေျမပဲတို႔ မွာရွိတယ္။ အဓိကက င႐ုတ္သီး အပုနဲ႔ အရွည္ေျခာက္ေတြမွာ အဲဒီ မိႈအဆိပ္ကို ေတြ႕ရတယ္။ င႐ုတ္ သီးေတြကို ေရဖ်န္းတဲ့အခါ မိႈကပို ၿပီး ပြားလာတယ္’’ဟု ေဒါက္တာ သန္းထြဋ္က ရွင္းျပသည္။

ယခုကဲ့သို႔ ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်ေနသည့္ မိမိကုန္ပစၥည္း မ်ားကို ျပန္လည္သိမ္းယူဖ်က္ဆီး ရမည့္ အေျခအေနတြင္ ဆံုး႐ႈံးမႈ မ်ားသည့္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားလည္း ရွိႏုိင္သည္ဟု ရန္ကုန္ၿမိဳ႕မွ င႐ုတ္ သီးမႈန္႔  ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ေနသည့္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ဆိုသည္။

  ‘‘က်ားႀကီးေျခရာႀကီးလုပ္ ငန္းရွင္ေတြအတြက္ေတာ့ မ်ားမ်ား ျဖန္႔ခ်ိထားမိတဲ့အခါမ်ဳိးမွာ ဆံုး႐ႈံး မႈမ်ားႏုိင္ပါတယ္’’ဟု ၎က ေျပာ ၾကားသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံအစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာနအေန ျဖင့္ ေစ်းကြက္အတြင္းေရာင္းခ်ေန သည့္ FDA ေထာက္ခံခ်က္မယူ ထားေသာ ကုန္ပစၥည္းမ်ားကို ဖမ္းဆီးအေရးယူထိန္းသိမ္းမႈမ်ား ေရတိုလုပ္ေဆာင္မႈအေနျဖင့္ ေဆာင္ရြက္မည္ျဖစ္ၿပီး ေရရွည္လုပ္ေဆာင္မႈအေနျဖင့္ ထုတ္လုပ္သူမ်ားကို အသိပညာေပးျခင္းႏွင့္ နည္းပညာပံ့ပိုးျခင္းမ်ားျပဳလုပ္မည္ဟု သိရသည္။

‘‘ထုတ္လုပ္သိုေလွာင္ျဖန္႔ျဖဴး ေရာင္း၀ယ္ေဖာက္ကားသူေတြက သူတို႔မသိမ္းဆည္းတတ္၊ မသို ေလွာင္တတ္ရင္ မိႈေတြေပါက္ေန ဦးမွာပဲ။ ဒါေၾကာင့္ သိုေလွာင္မႈကို ဘယ္လိုလုပ္ရမယ္၊  ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်မႈအပိုင္းမွာ ဘာေတြလိုအပ္ တယ္ဆိုတာကို ထုတ္လုပ္သူကေနစၿပီး လက္လီေရာင္းခ်ေနသူေတြ အထိ သင္တန္းေတြေပးမယ္။ င႐ုတ္သီးမႈန္႔အစစ္က ေစ်းႀကီး တယ္။ တခ်ဳိ႕ျဖည့္စြက္ထည့္ရမယ့္ ဟာေတြရွိတယ္။ တာရွည္ခံ ေအာင္ တရား၀င္ခြင့္ျပဳထားတဲ့ ပစၥည္းဘာေတြထည့္ရမယ္ဆိုတာ ကအစ နည္းပညာသင္တန္းေတြ ေပးသြားမယ္’’ဟု ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာ သန္းထြဋ္က ဆို သည္။

 ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းသည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားကို ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ၿပီး အမ်ားျပည္သူစားသံုးႏိုင္ရန္ ပညာေပးမႈမ်ားလုပ္ေဆာင္ရန္ လိုအပ္ၿပီး ပညာေပးရာတြင္ စားသံုးသူျပည္သူမ်ားကိုပါ ေပးရန္လိုအပ္ေနသည္ဟု မြန္ျပည္နယ္မွ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်သည့္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ယခုကဲ့သို႔ဆိုသည္။

‘‘စားသံုးသူက မေကာင္းတာ ကို မေကာင္းမွန္းသိလ်က္နဲ႔ ႀကိဳက္ေနတာလည္း ရွိတယ္။ တ ကယ့္ကို ေစ်းကြက္မွာ ေရာင္းခ်တဲ့ အခါ ခင္ဗ်ားင႐ုတ္သီးကမလွဘူး၊သူမ်ား င႐ုတ္သီးေတြၾကည့္ရဲေန တာပဲ၊ နီေနတာပဲ၊ အဲဒီလိုလုပ္ပါ လား င႐ုတ္သီးမွာ အေရာအေႏွာ ေတြပါေတာ့ စပ္တဲ့အရည္အေသြး ကေလ်ာ့သြားတယ္။ ကြၽန္ေတာ္က ေတာ့ မလုပ္ဘူး။ သဘာ၀အတိုင္း ရွိေနတဲ့ အေရာင္အတိုင္းပဲ ေရာင္း တယ္။ ဒီလိုအေရာအေႏွာေတြ လုပ္ေနတယ္ဆိုတာကိုလည္း လုပ္ ငန္းရွင္ေတြကပဲသိၿပီး    စားသံုးသူ ေတြက မသိၾကေတာ့  အေရာင္ရဲ တာၾကည့္ၿပီး ႀကိဳက္ေနၾကတယ္။ ပညာေပးမႈေတြကို ထုတ္လုပ္သူ ေတြကိုေပးတဲ့အျပင္ စားသံုးသူ ျပည္သူကိုလည္း မီဒီယာကတစ္ ဆင့္ ပညာေပးဖို႔ လိုတယ္’’ဟု ၎က ဆိုသည္။ ေဟမာန္ညီညီ

No comments:

Post a Comment