Wednesday, November 23, 2016

ေရႊျဖဴ သို႔မဟုတ္ ရာဘာစိုက္ပ်ိဳးေရး

ႏွစ္ရွည္ပင္တမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ရာဘာပင္ဟာ စက္မႈကုန္ၾကမ္းပစၥည္းတမ်ိဳးျဖစ္တာေၾကာင့္ ျပည္တြင္းျပည္ပေစ်းကြက္ကို ရရွိထားပါတယ္။ ရာဘာကေနထုတ္လုပ္တဲ့ လူသံုးပစၥည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးဟာ လူသားေတြရဲ႕ပတ္၀န္းက်င္မွာ ေနရာယူထားပါတယ္။ ရာဘာပင္ဟာ ေျမအမ်ိဳးအစားမေရြးတဲ့အတြက္ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ ေဒသ အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ စိုက္ပ်ိဳးလို႔ရပါတယ္။ ရာဘာပင္ရဲ႕ လက္ရွိ တႏိုင္ငံလံုးစိုက္ဧကဟာ ၁၅ သိန္းေက်ာ္ရွိေနၿပီး ႏွစ္စဥ္ပ်မ္းမွ် ရာဘာတန္ခ်ိန္ေပါင္း ၁၉၀၀၀၀ ေက်ာ္ထြက္ရွိေနတယ္လို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံ ရာဘာစိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သူမ်ားအသင္းရဲ႕ စာရင္းေတြအရ သိရပါတယ္။ေ အာင္ျမင္တဲ့ ရာဘာၿခံ ရရွိဖို႔ဆိုရင္ေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးမယ့္ေဒသရဲ႕ ရာသီဥတု၊ ေျမအေနအထားနဲ႔ သင့္ေတာ့တဲ့ပိ်ဳးပင္ေတြ စိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္ေတြကို ေရြးခ်ယ္စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ဖို႔ လုိအပ္ပါတယ္။ တကယ္လို႔ စိုက္ခင္းထဲမွာ အပင္ေသႏႈန္းမ်ားလို႔ ျပန္ၿပီးဖာေထးစိုက္ပ်ိဳးတာဟာ အပင္သက္တမ္းကြာျခားမႈကို ျဖစ္ေစတဲ့အတြက္ အေစးထြက္ႏႈန္းကို က်ဆင္းေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။



ရာဘာပင္ကို စိုက္ပ်ိဳးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ စိုက္စရိတ္အေနနဲ႔ တစ္ဧကကို ေငြက်ပ္ ၁၅ သိန္း ကုန္က်ႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ဧကမွာ ရာဘာပင္ ၁၈၀ ကေန ၂၀၀ အတြင္း စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ၿပီးေတာ့ ႏွစ္စဥ္ ရာဘာအေျခာက္ေပါင္ ၁၂၀၀ ခန႔္ထြက္ရွိတယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။

ရာဘာပင္ဟာ ႏွစ္ ၃၀ ေလာက္သက္တမ္းရွိတဲ့ ႏွစ္ရွည္ပင္တမိ်ဳးျဖစ္ပါတယ္။ အပင္သက္တမ္း ၆ ႏွစ္ေလာက္မွာ ရာဘာေစးကို ျခစ္ယူႏုိင္တာေၾကာင့္ စိုက္ပ်ိဳးၿပီး ၆ ႏွစ္ေက်ာ္မွ ၀င္ေငြရရွိတဲ့ အပင္မ္််ိဳးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ရာဘာစုိက္ခင္းထဲမွာ ေပါင္းျမက္ေတြ ရွင္းလင္းထားဖို႔ လိုပါတယ္။ ဘာ့ေၾကာင့္လည္းဆိုေတာ့ ရာဘာပင္ဟာ မီးဟပ္ခဲ့ရင္ေတာင္မွ ေျခာက္ေသြ႕သြားတဲ့အတြက္ အေစးမထြက္ေတာ့လို႔ပါ။ အပင္ေသသြားတာနဲ႔ အတူတူပဲမို႔ ခုတ္လဲွပစ္ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အကိုင္းေတြကိုလည္း ေျမႀကီးကေန ၇ ေပ ၈ ေပေလာက္အထိ ထားေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ရရွိတာနဲ႔ ေလ၀င္ေလထြက္ေကာင္းမြန္တာဟာ ရာဘာေစးအထြက္ႏႈန္းတိုးဖို႔အတြက္ အဓိကက်ေနပါတယ္။

ရာဘာပင္ဟာ ေရဂါေထြေထြထူးထူး က်ေလ့မရွိေပမယ့္ ေျမၾသစာေကြၽးဖို႔ေတာ့ လုိအပ္ပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္လာတဲ့ ရာဘာပင္ကေန အေစးျခစ္ယူရာမွာေတာ့ တရက္ျခား အလွည့္က် အေစးျခစ္တဲ့နည္းဟာ ရာဘာပင္ကို သက္တမ္းရွည္ရွည္ အေစးထုတ္ယူႏိုင္တဲ့နည္းလမ္းျဖစ္ပါတယ္။

ရာဘာပင္ဟာ ေအးတဲ့အခ်ိန္ဆိုရင္ အေစးအထြက္ႏႈန္းေကာင္းတဲ့အတြက္ အေစးျခစ္တာေတြကို ညပိုင္းေတြမွာ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ည ၁ နာရီခန္႔ကေန မနက္ ၅ နာရီအထိ ရာဘာေစးျခစ္ယူႏိုင္ပါတယ္။ ေနေရာက္ျခည္ရတာနဲ႔ ရာဘာပင္ဟာ အစာခ်က္တဲ့လုပ္ငန္း လုပ္ေနရတဲ့အတြက္ အဲသလိုအခ်ိန္ေတြမွာ အေစးျခစ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ အေစးအထြက္ႏႈန္း နည္းမယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။

ထြက္ရွိလာတဲ့ ရာဘာေစးေတြကိုေတာ့ အေစးခဲကန္ေတြထဲ ပို႔ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ရာဘာေစးကို ေရ၊ အက္စစ္တို႔နဲ႔ အခ်ိဳးက်ေရာစပ္ၿပီး အနည္းဆံုး ၃ နာရီကေန ၄ နာရီအထိ ေအးခဲထားၾကရမွာပါ။ ရာဘာေစးေတြ ေအးခဲလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ေရာင္းတန္း၀င္ရာဘာျပားျဖစ္ဖို႔အတြက္ ၁ ဒသမ မီလီမီတာအထူ ရရွိဖို႔အတြက္ ႀကိတ္စက္နဲ႔ ႀကိတ္ေပးဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ေရစစ္ဖို႔အတြက္ တစ္ညတာ လွန္းထားရမွာျဖစ္ၿပီး ရလာတဲ့ ရာဘာျပားေတြကို မိႈင္းခံဖို႔အတြက္ မိႈင္းရုံကို ပို႔ေပးရမွာပါ။ ဒီအခါမွာေတာ့မိႈင္းခံရုံကို မပို႔ခင္မွာ ၾကားခံအဆင့္အေနနဲ႔ အပူေလွာင္ရုံတစ္ခုကို ထားရွိပါတယ္။ ဒီအပူေလွာင္ရုံကို မွန္ေတြသြပ္ေတြနဲ႔ ကာရံထားၿပီးေတာ့ အထဲကို အပူေပးတာျဖစ္တယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။ ဒိီလိုလုပ္တာဟာလည္း မိႈင္းခံရုံရဲ႕ ကုန္က်စရိတ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။

ရာဘာျပားကို မိႈင္းခံရုံကိုပို႔ၿပီး ေျခာက္ေသြ႕တာဟာ ေစ်းကြက္၀င္ အဆင့္ျမင့္ရာဘာေတြ ရရွိေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ရာဘာျပားကို ေနေရာက္ျခည္နဲ႔ တိုက္ရိုက္ ေျခာက္ေသြ႕ေစမယ္ဆိုရင္ ရာဘာရဲ႕ဆြဲအား တြန္းတိုက္အားကို က်ဆင္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အျပင္ဘက္မွာေနလွန္းထားလို႔ အမိႈက္ေတြ ပက္ခဲ့မယ္ဆိုရင္လည္း ရာဘာရဲ႕အရည္အေသြးအဆင့္သတ္မွတ္ခ်က္ကို ထိခိုက္ပါတယ္။

မိႈင္းခံရုံမွာ ၃ ရက္ေလာက္ အေျခာက္ခံၿပီး ထြက္ရွိလာတဲ့ ရာဘာျပားေတြမွာ ကပ္ေနတဲ့ အမိႈက္နဲ႔အညစ္အေၾကးေတြကို တစ္ခုခ်င္း ကပ္ေၾကးနဲ႔ ဖယ္ထုတ္ရပါမယ္။ ဒီလို အဆင့္ဆင့္လုပ္ေဆာင္ၿပီးမွ ေစ်းကြက္ကို ပို႔ဖို႔ အသင့္အေနအထားျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ ရာဘာေစ်းကြက္ကေတာ့ တရုတ္ႏိုင္ငံကို အဓိကထား တင္ပို႔ေနပါတယ္။ ျပည္တြင္းမွာရွိတဲ့ တာရာစက္ရုံေတြကလည္း ရာဘာကုန္ၾကမ္းေတြ ၀ယ္ယူပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ရာဘာေစ်းကြက္ ျပန္လည္ဦးေမာ့လာႏိုင္ဖို႔အတြက္ ျမန္မာႏိုင္ငံ ရာဘာစိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သူမ်ားအသင္းအေနနဲ႔ ႏိုင္ငံတကာစံႏႈန္းေတြနဲ႔ ကိုက္ညီမယ့္ ရာဘာပင္မေစ်းကြက္ျဖစ္လာဖို႔အျပင္ ႏိုင္ငံတကာအသိအမွတ္ျပဳတဲ့ ေထာက္ခံမႈေတြ ရရွိဖို႔ပါ ေဆာင္ရြက္ေနပါတယ္။

ျမန္မာႏိုင္ငံက ထြက္ရွိတဲ့ရာဘာဟာ အရည္အေသြး တေျပးညီရရွိမႈ အားနည္းေနတာေတြအျပင္ အရည္အေသြး ေထာက္ခံခ်က္ မရွိတဲ့အတြက္ ကမၻာ့ေပါက္ေစ်းထက္ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ေလွ်ာ့ၿပီးေရာင္းခ်ေနရပါတယ္။

No comments:

Post a Comment