Wednesday, July 26, 2017

သီးႏွံအစိုဓာတ္ တိုင္းတာသည့္ ဓာတ္ခြဲခန္း ပထမဆုံး ဖြင့္လွစ္မည္

ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ ပထမဆုံးသီးနံွအစိုဓာတ္ တိုင္းတာသည့္ ဓာတ္ခြဲခန္းကို သုေတသနႏွင့္ တီထြင္ဆန္းသစ္မွု ဦးစီးဌာနရွိ ဓာတ္ခြဲခန္းတြင္ လာမည့္ႏွစ္အတြင္း ဖြင့္လွစ္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ဆန္စပါးအသင္းခ်ဳပ္မွ သိရသည္။ ထို႔သို႔ အစိုဓာတ္တိုင္းတာသည့္ စံယူနစ္တခု ထားရွိျခင္းအားျဖင့္ လယ္သမားႏွင့္ ကုန္သည္ၾကား၊ ကုန္သည္ႏွင့္ စက္ ပိုင္ ၾကားအျပင္ ျပည္ပတင္ပို႔ေနသည့္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအၾကားတြင္ ဆန္ယူနစ္မ်ား တေျပးညီျဖစ္သြားၿပီး အေရာင္းအဝယ္ လုပ္ေဆာင္ရာတြင္လည္း ေဈးႏွုန္းကြာဟမွု နည္းပါးနိုင္ေၾကာင္း၊ ဆန္စပါးေလာကကို မည္မၽွ အက်ိဳးသက္ေရာက္ နိုင္ ေၾကာင္း ၂ ႏွစ္ၾကာ သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့ၿပီး လက္ရွိတြင္ ယင္းစီမံကိန္းစတင္ရန္ လုပ္ေဆာင္ေနေၾကာင္း သိရသည္။



ျမန္မာနိုင္ငံဆန္စပါးအသင္းခ်ဳပ္ ဒုဥကၠ႒ ေဒါက္တာမ်ိဳးေအာင္ေက်ာ္က “ ပညာေရး ဝန္ႀကီးဌာနေအာက္မွာ ရွိတဲ့ သုေတသနႏွင့္ တီထြင္ဆန္းသစ္မွု ဦးစီးဌာနမွာရွိတဲ့ ဓာတ္ခြဲခန္းမွာလုပ္မွာ။ စံခ်ိန္စံညႊန္းနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ တကၠသိုလ္ႀကီး ဖြင့္ဖို႔ သုေတသနႀကီးဖြင့္ဖို႔ ေဆာက္ေနတယ္။ ၂၀၁၈ ခုႏွစ္ ၅ လပိုင္း ၆ လပိုင္းဆို ၿပီးၿပီ။ အဲဒီဌာနမွာ သီးႏွံ အစိုဓာတ္တိုင္း ကိရိယာေတြကို စံတခုသတ္မွတ္ၿပီး ထိန္းခ်ဳပ္တဲ့စနစ္ ဓာတ္ခြဲခန္းတခု ဖြင့္လွစ္ၿပီး သမာဓိယူနစ္တခု စထားမွာ ျဖစ္တယ္’’ ဟု ေျပာသည္။

‘‘ဒုတိယစံသတ္မွတ္ခ်က္ အေနနဲ႔ ဆန္အစိုဓာတ္ယူနစ္ေတြ ထားမယ္။ ဓာတ္ခြဲခန္းကေန ပို႔လိုက္တဲ့ ဆန္ယူနစ္ေတြကို စမ္းသပ္မယ္။ အရည္အေသြးနဲ႔ ကိုက္ညီတယ္ဆိုရင္ လက္မွတ္၊ လိုင္စင္ထုတ္ေပးမယ္။ သက္တမ္း ၂ ႏွစ္ဆို ၂ ႏွစ္ေပး မယ္။ ဒါေတြကို ထပ္ၿပီးေတာ့ ျပဳျပင္ျခင္း၊ ကိုင္တြယ္ျခင္း မလုပ္ရေအာင္ ထိန္းသိမ္းသြားမွာ ျဖစ္တယ္’’ဟု ဆက္လက္ ေျပာသည္။

ထိုယူနစ္မ်ားကို ဆန္စပါးထုတ္လုပ္သည့္ ဧရာဝတီ၊ ရန္ကုန္၊ ပဲခူး ႏွင့္ စစ္ကိုင္းတိုင္းတို႔တြင္ သတ္မွတ္ လုပ္ေဆာင္ မည္ျဖစ္ၿပီး ဆန္စပါးထြက္ရွိသည့္ တိုင္းႏွင့္ ျပည္နယ္မ်ားတြင္လည္း လုပ္ေဆာင္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ရန္ကုန္တိုင္း လွည္းကူးၿမိဳ႕နယ္ရွိ ကုန္ပစၥည္းစစ္ေဆးေရးႏွင့္ အရည္အေသြး စီမံခန႔္ခြဲ႕မွု ဌာနတြင္ ဒုတိယအဆင့္ စံယူနစ္တခု ထားရွိၿပီး ဝန္ထမ္းမ်ားအား အစိုဓာတ္တိုင္း ကိရိယာမ်ားကို မည္ကဲ့သို႔ ကိုင္တြယ္ရမည္ ဟူေသာ နည္းပညာႏွင့္ သင္တန္းမ်ား ေပးမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္။

ဆန္စက္မ်ားႏွင့္ စပါးအမ်ားဆုံး စိုက္ပ်ိဳးထြက္ရွိသည့္ ဧရာဝတီတိုင္း ေဒသႀကီးကို ပထမဦးစားေပး လုပ္ေဆာင္သြားမည္ ျဖစ္ၿပီး ပဲခူးတိုင္းေဒသႀကီးကို ဒုတိယဦးစားေပး လုပ္ေဆာင္မည္ဟုလည္း ဆိုသည္။

ဝါးတန္းလမ္း ဆန္ကုန္စည္ဒိုင္မွ ဆန္ကုန္သည္တဦးက“အစိုဓာတ္ထိန္းတာ လိုအပ္တယ္။ အရည္အေသြး လိုအပ္ ခ်က္ေၾကာင့္ ေဈးကြက္ အားနည္းတာေတြ ရွိနိုင္တယ္။ အခုလို မိုးရာသီမွာ အစိုဓာတ္ ထိန္းသိမ္းဖို႔ ပိုၿပီး လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဆင့္ သတ္မွတ္ခ်က္ တခုတည္း ဓာတ္ခြဲခန္းေတြ လုပ္မယ္ဆိုရင္ ပိုၿပီးေကာင္းပါတယ္။ အရည္အေသြးျမင့္ ဆန္စက္ေတြ လိုအပ္ပါတယ္’’ ဟု ေျပာသည္။

အဆိုပါ စီမံကိန္းမွာ JICA Project တခုျဖစ္ၿပီး ဂ်ပန္နိုင္ငံ အစိုဓာတ္တိုင္း ကိရိယာထုတ္လုပ္ေရးကုမၸဏီမွ စက္ပစၥည္း ကိရိယာမ်ားကို ဓာတ္ခြဲခန္းတြင္ တပ္ဆင္မည္ ျဖစ္ၿပီး ဓာတ္ခြဲခန္းျပဳလုပ္ရန္ ကန္ေဒၚလာ သိန္းဂဏန္းေအာက္ ကုန္က် မည္ျဖစ္ကာ ဂ်ပန္အစိုးရက ၉၀ ရာခိုင္ႏွုန္းႏွင့္ သက္ဆိုင္ရာဌာနမ်ားက ၁၀ ရာခိုင္ႏွုန္း ပါဝင္မည္ ျဖစ္သည္။  မ်ိဳးပပစန္း

No comments:

Post a Comment