Tuesday, June 25, 2019

ရန္ကုန္နည္းပညာတကၠသိုလ္တြင္ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ အင္ဂ်င္နီယာဘြဲ႕သင္တန္းသစ္ ဖြင့္မည္

အစားအေသာက္ဆိုင္ ရာ အင္ဂ်င္နီယာဘြဲ႕ (B.E- Food Engineering) သင္တန္းကို  ယခုႏွစ္ကစတင္ကာ ရန္ကုန္နည္း ပညာတကၠသုိလ္တြင္ ဖြင့္မည္ဟု  အမ်ိဳးသားပညာေရးမူ၀ါဒ ေကာ္ မရွင္ဥကၠ႒ ေဒါက္တာမ်ိဳးႂကြယ္ က ေျပာသည္။ B.E ‘Food Engineering’ ဘာသာရပ္ကို ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ပထမဆံုးအႀကိမ္အျဖစ္ ရန္ကုန္ နည္းပညာ တကၠသိုလ္၌ စတင္ ဖြင့္လွစ္မည္ျဖစ္ၿပီး သင္တန္း ကာလ ေျခာက္ႏွစ္တက္ေရာက္ရ မည္ျဖစ္သည္။



၂၀၁၉-၂၀ ပညာသင္ႏွစ္ ဒီဇင္ဘာေက်ာင္းဖြင့္ခ်ိန္ကစကာ ထိုဘြဲ႕သင္တန္းအသစ္ ဖြင့္မည္ျဖစ္ရာ ၂၀၁၉ တကၠသိုလ္၀င္ စာေမးပြဲတြင္ ႐ူပေဗဒ၊ ဓာတုေဗဒ၊သခ်ၤာ၊ အဂၤလိပ္စာဘာသာရပ္  ေလးခု စုစုေပါင္းရမွတ္ ၃၂၀ အ ထက္ရွိသူမ်ား ေလွ်ာက္ထားႏိုင္ သည္။

‘‘Food Engineering ဘာ သာရပ္အသစ္ကို ရန္ကုန္နည္း ပညာတကၠသိုလ္မွာ စဖြင့္မွာ။ ဥပ မာ Packaging တို႔၊ Food Safety တို႕၊ အစားအေသာက္နဲ႔ပတ္ သက္တဲ့ Microbiology တို႔၊ တန္ ဖိုးျမင့္တ့ဲ အစားအေသာက္ ထုတ္ ကုန္ ထုတ္လုပ္တာေတြနဲ႔ပတ္ သက္ၿပီးသင္ေပးမွာ။ အရင္တုန္း က ျမန္မာျပည္မွာမရွိေသးတဲ့ဘာ သာရပ္အသစ္၊ ဒီႏွစ္ ပထမဆံုး ဖြင့္မွာ’’ ဟု ၎က ဆိုသည္။

ရန္ကုန္နည္းပညာ တကၠ သိုလ္တြင္ Diploma of Food Technology၊ Master of Food Technology  ဘြဲ႕သင္တန္းမ်ား ဖြင့္လွစ္ထားၿပီး ယခုႏွစ္ကစကာ Food Engineering ဘာသာရပ္ ကို ဘြဲ႕သင္တန္းအျဖစ္ ပထမဆံုး စတင္ဖြင့္လွစ္ျခင္းျဖစ္သည္။

    ထိုသင္တန္း၀င္ခြင့္ကို ၂၀၁၉ တကၠသိုလ္၀င္ခြင့္ေလွ်ာက္ လႊာစာအိတ္ပါ သင္တန္း၀င္ခြင့္ ေရြးခ်ယ္ေရးကတ္ျပားတြင္ ထည့္ ေလွ်ာက္ကာ ရန္ကုန္နည္းပညာ တကၠသိုလ္သို႔ ဇြန္လ ၂၄ ရက္မွ ဇူလိုင္ ၂၃ ရက္အတြင္း ေပးပို႔ ရမည္ျဖစ္သည္။  အာရွဖြံ႕ၿဖိဳးေရးဘဏ္၏ ၂၀၁၅ အာရွပစိဖိတ္ဆိုင္ရာသု ေတသနစာတမ္းအရ ျမန္မာႏိုင္ငံ ၏ အလုပ္အကိုင္ရရွိႏိုင္မႈတြင္ စိုက္ပ်ိဳးေရးက႑သည္ ၅၀ ရာ ခိုင္ႏႈန္းျဖင့္ အႀကီးမားဆံုးျဖစ္ျခင္း ေၾကာင့္ စိုက္ပ်ိဳးေရး၊ ဆည္ေျမာင္း၊ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ  အင္ဂ်င္နီယာ ဘာသာရပ္မ်ားကို  နည္းပညာတကၠသိုလ္၊ ေကာလိပ္၊ သိပၸံမ်ားတြင္ တိုးခ်ဲ႕ဖြင့္လွစ္သင့္သည္ဟု အမ်ိဳးသားပညာေရး မူ၀ါဒေကာ္မရွင္က အႀကံျပဳသည္။

No comments:

Post a Comment