လက္ရွိတြင္ ဆန္ကြဲတစ္တင္းခြဲတစ္အိတ္လွ်င္ ယခင္ႏွစ္ကာလတူထက္ ေစ်းႏႈန္းက်ပ္ ၃၀၀၀ ဝန္းက်င္ က်ဆင္းသြားေၾကာင္း ဘုရင့္ေနာင္ဆန္စပါးကုန္စည္ဒိုင္မွ သိရသည္။ ယခင္ႏွစ္၌ ပင္လယ္လမ္းေၾကာင္းအျပင္ နယ္စပ္ကုန္သြယ္ေရးလမ္းေၾကာင္းမွ တရုတ္ႏိုင္ငံသို႔ ဆန္ကြဲတင္ပို႔မႈ အားေကာင္းခဲ့သျဖင့္ တစ္တင္းခြဲပါ ဆန္ကြဲတစ္အိတ္လွ်င္ က်ပ္ ၁၈၅၀၀ ဝန္းက်င္အထိ ေစ်းႏႈန္း ျမင့္တက္ခဲ့ေသာ္လည္း လက္ရွိေမလကုန္ပိုင္းတြင္ ဆန္ကြဲတစ္တင္းခြဲပါ တစ္အိတ္လွ်င္ က်ပ္ ၁၅၀၀၀ ဝန္းက်င္သာရရွိေၾကာင္းသိရသည္။
“ဆန္ကြဲေစ်းလည္းက်သြားတာပဲ။ ဆန္ကြဲေစ်းကအခုဆန္ကြဲေစ်းကက်ပ္ ၁၅၀၀၀ တစ္ပတ္လည္ပဲ ရွိေတာ့တယ္။ 234 အမ်ိဳးအစားဆိုရင္ က်ပ္ ၁၄၂၀၀ ၊ ၁၄၃၀၀ တစ္ပတ္လည္ပဲရွိေတာ့တယ္။ မႏွစ္ကနဲ႔ဆိုရင္ အမ်ားႀကီးကြာတယ္။ တစ္အိတ္ကိုက်ပ္ ၃၀၀၀ ေလာက္ကြာသြားတယ္။ သၾကၤန္မတိုင္ခင္က ၁၈၀၀၀ ပတ္လည္ရွိတယ္။ သၾကၤန္ၿပီးေနာက္ပိုင္းအခုေစ်းပိုက်သြားတာ”ဘုရင့္ေနာင္ ဆန္စပါးကုန္စည္ဒုိင္မွ အေထြေထြအတြင္းေရးမွဴး ဦးသန္းဦးက အကုန္သိသတင္းဌာနသို႔ ေျပာသည္။
ဆန္နည္းတူဆန္ကြဲကိုပါ ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ၾကေသာ္လည္းလက္ရွိတြင္ ပင္လယ္လမ္းေၾကာင္း တစ္ခုတည္းမွသာ တင္ပို႔ေနျခင္း၊ ေစ်းကြက္အတြင္းဆန္ကြဲကုန္ၾကမ္းဝင္ေရာက္မႈမ်ားေနျခင္း၊ ယင္းအျပင္ ျပည္တြင္းေျပာင္းေစ်းႏႈန္းမ်ားဆန္ကြဲေစ်းႏႈန္းထက္ က်ဆင္းေန၍ ဆန္ကြဲအစားေျပာင္းကို အစားထုိးအသံုးျပဳလာျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ေစ်းႏႈန္းက်ဆင္းေနျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
“ဆန္ကြဲကလည္း ျပည္ပလည္းတင္ပို႔တယ္။ ျပည္တြင္းမွာလည္းသံုးတယ္။ ေမြးျမဴေရးအစာနဲ႔ အရက္ခ်က္ စက္ရံုကိုသြားတာ။ဒီႏွစ္ကေျပာင္းအရမ္းထြက္တယ္။ ေျပာင္းကတရုတ္မသြားေတာ့ ျပည္တြင္းမွာ တစ္ပိႆာကိုက်ပ္ ၄၂၀ ပတ္ခ်ာလည္ပဲရွိတယ္။ ဆန္ကြဲေစ်းရဲ႕ ေအာက္ကုိေတာင္ေရာက္ေနၿပီ။ အရက္ခ်က္ စက္ရံုတို႔၊ ေမြးျမဴေရးအစာအတြက္ကေျပာင္းနဲ႔ ဆန္ကြဲဘယ္ဟာသံုးသံုးရတယ္။ အဲဒီအတြက္ သူတို႔က ဆန္ကြဲကို ျပည္ပတင္ပို႔တဲ့သူဆီကဝင္မလုဘူး။ေျပာင္းေစ်းကအရမ္းသက္သာေတာ့ ေျပာင္းသံုးလုိ႔ရတယ္ေလ” ဟု ဦးသန္းဦးကဆက္ေျပာသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံမွ ဆန္ကြဲကို ဘယ္ဂ်ီယံႏိုင္ငံ၊ အင္ဒုိနီးရွားႏုိင္ငံ၊ တရုတ္ႏုိင္ငံ၊ အေမရိကန္ႏိုင္ငံႏွင့္ ပိုလန္ႏိုင္ငံတို႔သို႔ အမ်ားဆံုးတင္ပို႔ေနေၾကာင္း သိရသည္။
၂၀၁၈ ခုႏွစ္၊ ေအာက္တိုဘာလ ၁ ရက္မွ ၂၀၁၉ ခုႏွစ္ ဧၿပီလ ၂၆ ရက္အထိ ႏိုင္ငံေပါင္း ၂၆ ႏိုင္ငံသို႔ ဆန္ကြဲတန္ခ်ိန္ေပါင္း (မတ္ထရစ္) ၂၅၁၂၈၈ တန္တင္ပို႔ထားခဲ့ၿပီး ပို႔ကုန္ဝင္ေငြ အေမရိကန္ေဒၚလာ ၄၁ ၂ သန္း ရရွိထားေၾကာင္း စီးပြားေရးႏွင့္ကူးသန္းေရာင္း၀ယ္ေရးဝန္ႀကီးဌာနမွကိန္းဂဏန္းမ်ားအရ သိရသည္။
No comments:
Post a Comment