အစိုဓာတ္မ်ားျပီး သတ္မွတ္စံနႈန္းမျပည့္မီေသာစပါးမ်ားကို ကားလမ္းမေပၚ အေရာက္ပို့ေပးပါက စပါးတင္းတစ္ရာလွ်င္ က်ပ္ေလးသိန္းေလးေသာင္းေဈးျဖင့္ ဝယ္ယူေပးမည္ျဖစ္ေျကာင္း ေမ၂၇ ရက္က ကုန္ သည္စက္မႈအသင္းခ်ုပ္ (UMFCCI) တြင္ ျပုလုပ္သည့္ သတင္းစာရွင္းလင္းပြဲအခမ္းအနားတြင္ျမန္မာနိုင္ငံဆန္စပါးအသင္းခ်ုပ္ ဒုတိယဥကၠ႒ဌ ဦးေအာင္သန္းဦးက ေျပာျကားသည္။ “စပါးဝယ္သူမရွိဘူး။ ေတာင္သူေတြက ေရာင္းခ်င္တယ္ဆိုရင္ ေလးသိန္းေလးေသာင္းေဈးနဲ့ ကားလမ္းေလးကိုပို့ေပး။ ကြ်န္ေတာ္တို့ဝယ္ေပးမယ္”ဟု ျမန္မာနိုင္ငံဆန္စပါးအသင္းခ်ုပ္ဥကၠ႒ဌဦးေအာင္သန္းဦးက ေျပာျကားသည္။
နိုင္ငံေတာ္အစိုးရ သက္ဆိုင္ရာဝန္ျကီး ဌာန ျမန္မာနိုင္ငံဆန္စပါးအသင္းခ်ုပ္တို့ ပူးေပါင္းကာ တြက္ခ်က္ျပီး တင္းတစ္ရာလွ်င္ အေလးခ်ိန္ ၄၆ ေပါင္နွင့္ အစိုဓာတ္ ၁၄ ရာခိုင္နႈန္းသာပါရွိေသာ စပါးတင္းတစ္ရာကို အေျခခံေဈးနႈန္း က်ပ္ငါးသိန္း သတ္မွတ္ထားသည္။ သို့ေသာ္လက္ရွိတြင္ ျခြေရိတ္စက္မ်ား ျဖင့္ရိတ္သိမ္းကာ တိုက္ရိုက္ေရာင္းခ်ေနသျဖင့္ စပါးမ်ားသည္ အစိုဓာတ္ ၂၄ ရာခိုင္နႈန္းအထိပါဝင္ေနသည္ဟု သိရသည္။ ထို့ေျကာင့္ သတ္မွတ္ထားေသာ အေျခခံေဈးနႈန္းထက္ ေလ်ာ့က်ေနျခင္း ျဖစ္သည္။
လက္ရွိအစိုဓာတ္၂၄ ရာခိုင္နႈန္းပါဝင္ေသာစပါးမ်ားကို အေျခာက္ခံမည္ဆိုပါက ကုန္က်စရိတ္ က်ပ္ငါးေသာင္းအထိ ကုန္က်မည့္အျပင္ အေျခာက္ခံျပီးပါက စပါး ၁၄ တင္းခန့္ ေလ်ာ့က်ေျကာင္း ဦးေအာင္သန္းဦးက ေျပာျကားသည္။
ထို့ျပင္အစိုဓာတ္ပါေသာ စပါးမ်ားကို အေျခာက္ခံမည္ဆိုပါက စပါးတင္း ၄၀ဝေက်ာ္အထိ အေျခာက္ခံနိုင္သည့္ စပါးေပါင္းခံစက္ျဖင့္ အေျခာက္ခံမည္ဆိုပါက အခ်ိန္ရွစ္နာရီျကာျမင့္ေျကာင္း၊ လက္ရွိတြင္ လွ်ပ္စစ္မီးမမွန္ျခင္းကလည္း ဆန္စက္မ်ားအတြက္ အခက္အခဲျဖစ္ေနေျကာင္း သိရသည္။ “အေျခာက္ခံစက္ဆိုတာ ဒီအတိုင္း မရဘူး။ လွ်ပ္စစ္မီးရွိဖို့လိုတယ္။ လွ်ပ္စစ္မီးဆိုတာကလည္း စပါးတခါအေျခာက္ခံရင္ ရွစ္နာရီျကာတယ္။ မီးပံုမွန္လာမွ။ မီးပ်က္ရင္ မီးစက္နဲ့လုပ္ရတယ္”ဟု ゞင္းကဆက္ လက္ေျပာျကားသည္။
လက္ရွိတြင္ ေဈးနႈန္းက်ဆင္းေနေသာ စပါးအမ်ိုးအစားမွာ ျပည္ပေဈးကြက္သို့ တင္ပို့ေနသည့္ ဆန္ျကမ္းအမ်ိုးအစားမ်ားျဖစ္ျပီး ျပည္တြင္းစားသံုးသည့္ဆန္အမ်ိုးအစားမွာ အေျခခံေဈးနႈန္းအထက္တြင္သာရွိေျကာင္း ဦးေအာင္သန္းဦးက ဆိုသည္။
ျပည္ပေဈးကြက္သို့ တင္ပို့ေနသည့္ ဆန္စပါးအမ်ိုးအစားမ်ားေဈးနႈန္း က်ဆင္းေနျခင္းမွာ အဓိကဝယ္လက္ျဖစ္သည့္ တရုတ္ေဈးကြက္မွ ဝယ္ယူမႈရာခိုင္နႈန္း ၈၀ ခန့္အထိ ေလ်ာ့က်ခဲ့ျခင္းျဖစ္ေျကာင္းနွင့္ အဆိုပါေဈးကြက္သို့ တင္ပို့ရန္ စိုက္ပ်ိူးခဲ့သည့္ ဆန္အမ်ိုးအစားမ်ားသာ ေဈးနႈန္းက်ဆင္းေနျခင္းျဖစ္ေျကာင္း သိရသည္။
No comments:
Post a Comment