Wednesday, June 12, 2019

ျမိတ္ကြ်န္းစုအတြင္း ေဒသခံမ်ားကိုယ္တိုင္စီမံခန့္ခြဲေသာ ငါးလုပ္ငန္းေရျပင္ဧရိယာ ထူေထာင္ျပီးနွစ္နွစ္ေက်ာ္တြင္ ငါးသယံဇာတမ်ား ျပန္လည္ေပါမ်ားလာေျကာင္း သိရ

ျမိတ္ကြ်န္းစုအတြင္း ေဒသခံမ်ားကိုယ္ တိုင္စီမံခန့္ခြဲေသာ ငါးလုပ္ငန္းေရျပင္ဧရိယာထူေထာင္ျပီး နွစ္နွစ္ေက်ာ္တြင္ ငါးသယံဇာတမ်ား ျပန္လည္ေပါမ်ားလာေျကာင္း ေရလုပ္သားမ်ားနွင့္ ကူညီေဆာင္ရြက္ေပးေနသည့္ အဖြဲ့အစည္းမ်ားက ေျပာျကားသည္။ တနသၤ࿿ာရီတိုင္းေဒသျကီး ကြ်န္းစုျမို့နယ္ရွိ ေက်းရြာတခ်ို့တြင္ ေဒသခံမ်ားကိုယ္တိုင္စီမံခန့္ခြဲေသာ ငါးလုပ္ငန္းေရျပင္ဧရိယာ (Locally – managed Marine Area) မ်ားကို ထူေထာင္ထားျပီး ေရျပင္ထိန္းသိမ္းျခင္း၊ ရာသီအလိုက္ ငါး၊ ပုစြန္၊ ကဏန္းမ်ားဖမ္းဆီးေဆာင္ရြက္ျခင္းတို့ ျပုလုပ္လ်က္ရွိရာေအာင္ျမင္မႈမ်ား ရရွိလာသည္။ အဆိုပါ အစီအစဉ္ကို FFI (FAUNA & FLORA INIERN ATIONAL) နွင့္ ေဒသခံမ်ားပူး ေပါင္းေဆာင္ရြက္လ်က္ရွိရာ ေအာင္ျမင္လာသည့္အတြက္ အျခားေက်းရြာမ်ားမွလည္း လုပ္ကိုင္ေဆာင္ရြက္ရန္ အဆိုျပုလာသည္။



“ဒီေရျပင္ကို ကြ်န္ေတာ္တို့က၂၀၁၇ ခုနွစ္ မတ္ ၃၁ ရက္မွာ တရားဝင္ စတင္ထူေထာင္ပါတယ္။ အဲဒီေတာ့ နွစ္နွစ္ရွိသြားပါျပီ။ မူလအေျခအေနနဲ့ ယခုအေျခအေနကို တြက္ျကည့္ရင္ ဒီေဒသမွာ ငါးသယံဇာတေတြ ေပါလာတယ္ဆိုျပီး ေဒသခံေတြကိုယ္တိုင္ ေျပာပါတယ္။ ေဆြးေနြးပြဲမွာလည္း အုပ္ခ်ုပ္ေရးမႉးကိုယ္တိုင္ ေျပာပါတယ္။ ဒီေဒသမွာ ထိန္းသိမ္းေရးလုပ္တုန္းက အားလံုးဘာမွမလုပ္ရေတာ့ဘူး သူတို့ထင္ခဲ့တယ္။ ဒါေပမဲ့ မဟုတ္ဘူး။ ေနရာအလိုက္ထိန္းသိမ္းရမယ့္ ေနရာေတြရွိတယ္။ အက်ိုးရွိရွိ လုပ္ေဆာင္ရတဲ့ ေနရာေတြရွိမယ္။ တခ်ို့ေနရာေတြကိုေတာ့ ရာသီအလိုက္ဖမ္းတဲ့ေနရာေတြရွိမယ္။ တခ်ို့ေနရာေတြက လံုးဝမဖမ္းသင့္တဲ့ ေနရာေတြဆိုျပီး ေဒသခံေတြကိုယ္တိုင္ေရြးလိုက္တယ္။ ေဒသခံေတြကိုယ္တိုင္ ဘယ္ေနရာကို ထိန္းသိမ္းခ်င္သလဲဆိုျပီး ေရြးလိုက္တယ္။ ဘာေျကာင့္လဲဆိုေတာ့ တခ်ို့ေနရာေတြမွာ သနၱာေက်ာက္တန္းေတြ ေကာင္းတယ္။ ပင္လယ္ျမက္ေတြ၊ ဒီေရေတာေတြ ေကာင္းတယ္။ ဒီေနရာေတြမွာ ငါးသယံဇာတေတြ ေပါက္ဖြားတဲ့ ေနရာျဖစ္တယ္။ ဒီေနရာေတြထိန္းသိမ္းမွ သာလွ်င္ငါးသယံဇာတေတြ ျပန္ေပါလာမယ္။ ဒီေနရာေတြကို သူတို့ကိုယ္တိုင္သိတယ္။ ဒါက ငါးသားေပါက္တဲ့ေနရာ၊ ဒါက ကဏန္းေတြ သားေပါက္တဲ့ေနရာဆိုျပီး သူတို့ကိုယ္တိုင္ေရြးလိုက္တယ္။ တခ်ို့ေနရာေတြကိုေတာ့ ရာသီအလိုက္ ထိန္းလိုက္တယ္။ ဒီေနရာေတြမွာ သားေပါက္တဲ့အခ်ိန္ဆိုရင္ ထိန္းတယ္။ သားေပါက္ရာသီကုန္သြားရင္ ဖမ္းမယ္။ ဒီေနရာမွာ ဘာထူးျခားသလဲဆိုေတာ့ သူတို့မနွစ္က ပိတ္လိုက္တယ္။ ျပန္ဖြင့္ေတာ့ ငါးေတြအမ်ားျကီးျဖစ္လာတယ္။ ေဒသခံေတြကိုယ္တိုင္ လာေျပာတာ။ ဒါေျကာင့္ သူတို့ကလည္း ထိထိေရာက္ေရာက္ ထိန္းသိမ္းခ်င္လာတယ္။ ခ်ုပ္ျပီးေျပာရရင္ နွစ္နွစ္အတြင္းမွာ ငါးေတြျပန္ေပါလာတယ္။ ကုန္းေပၚရွိတဲ့ သတၱဝါေတြက တစ္ခါေပါက္ရင္ နွစ္ေကာင္၊ သံုးေကာင္။ အမ်ားဆံုး ၁၀ ေကာင္ပါပဲ။ ငါးပုစြန္ေတြဆိုတာက သိန္းနဲ့ သန္းနဲ့ခ်ီျပီး ဥေတြရွိတာ။ ဒါေတြကို သူတို့ဥတဲ့ေနရာကို ထိန္းလိုက္မယ္။ သားေပါက္ခြင့္ေပးလိုက္မယ္ဆိုရင္ ငါးသယံဇာတေတြက အမ်ားျကီး ေပါမ်ားလာလိမ့္္မယ္။ တစ္နွစ္၊ နွစ္နွစ္ေလာက္ ထိန္းနိုင္မယ္ဆိုရင္ ငါးပုစြန္ေတြ ျပန္မ်ားလာဖို့ဆိုတာ အင္မတန္လြယ္တဲ့ ကိစၥပါ။ ဒါေျကာင့္ သူတို့အေနနဲ့ ထိန္းသိမ္းေရးလုပ္ရင္း ငါးပုစြန္ေတြျပန္ပြားလာ တယ္ဆိုတာကို ေျပာရျခင္းျဖစ္ပါတယ္”ဟု FFI မွ ပရိုဂရမ္မန္ေနဂ်ာ ဦးေဇာ္လြန္းက ေျပာျကားသည္။


“နွစ္နွစ္ေက်ာ္လာတဲ့ အတိုင္းအတာအတြင္းမွာေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို့မွာ စိန္ေခၚမႈေတြ အမ်ားျကီးရွိခဲ့တယ္။  ဘာလို့လဲဆိုေတာ့ နွစ္နွစ္ေက်ာ္အေတာအတြင္းမွာ ကမ္းနီးလုပ္ငန္းေလးေတြကို နားလည္ေအာင္ လိုက္ရွင္းျပရတယ္။ အခုနွစ္နွစ္ေက်ာ္ကာလကို  ေရာက္လာျပီဆိုေတာ့ အေရးယူမႈအပိုင္းကို ေရာက္လာပါျပီ။  အရင္တုန္းကထက္စာရင္ေတာ့ သား၊ ငါးေတြက ေပါလာတယ္။ အရင္ကဆို ကမ္းဝိုင္းေတြ အမ်ားျကီးဖမ္းျကတယ္။ မတရားငါးဖမ္းဆီးတာေတြမ်ားခဲ့ေတာ့ သားငါးေတြျပုန္းတီးခဲ့တယ္။ ၂၀၁၇ ခုနွစ္ မတ္လကေနစျပီး ထိန္းသိမ္းခဲ့ေတာ့ ငါးေတြ၊ ပုစြန္ေတြ၊ ကဏန္းေတြလည္း ျပန္လည္ေပါမ်ားလာတယ္။ FFI  ကေန ကူညီပံ့ပိုးေပးတဲ့ ကဏန္းေဖာင္ေတြ၊ နည္းပညာေတြနဲ့ ေဆာင္ရြက္တယ္။  ဥပါတဲ့ကဏန္းေတြဆိုရင္ ေဒသခံ ပိုက္ေလွေတြဆီမွာ ျပန္ျပီးေတာင္းဆိုပါတယ္။ ရလာတဲ့ဥရွိတဲ့ကဏန္းေတြကို ေဖာင္ေတြထဲထည့္ျပီး ဥျပန္ခ်ေပးပါတယ္။ ဒီလိုနဲ့ ကဏန္းေတြ ျပန္ေပါလာပါတယ္။ ေဒသခံေတြ ရွာေဖြစားေသာက္ရတာ အရင္ကထက္ ပိုျပီးအဆင္ေျပလာပါတယ္” ဟုဒံုးပုလဲေအာ္ရြာမွ ေရလုပ္သားဦးလွေမာ္က ဆိုသည္။

LMA (Locally – managed Marine Areas) ကို ျမိတ္ကြ်န္းစုအတြင္းရွိ ဒံုးပုလဲေအာ္၊ လင္းလြန္း-ပေယာဝါးနွင့္ လငန္းေက်းရြာတစ္ဝိုက္တြင္ ၄၆၃၅ ဧက ထိန္းသိမ္း ထားျပီး ဒံုးေရွြသန္းေက်းရြာကလည္း ေရျပင္ထိန္းသိမ္းေရးလုပ္ငန္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ရန္ အဆိုျပုထားေျကာင္း၊ အဆိုပါစနစ္ ေအာင္ျမင္ေသာေျကာင့္ ေဒသခံေရလုပ္သားမ်ား အေနျဖင့္ ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္ရန္ အဆိုျပုလာသည့္ တျခားေက်းရြာမ်ား ရွိေနေသးရာ ဒီေရေတာအေျချပု ေက်းရြာမ်ားကို ေဒတာေကာက္ယူျပီးကူညီေဆာင္ရြက္ေပးရန္ စီစဉ္ေနျပီျဖစ္ေျကာင္း FFI မွ တာဝန္ရွိသူတစ္ဦးက ေျပာျကားသည္။ 

No comments:

Post a Comment