Sunday, June 30, 2019

ဖန္တီးစီမံထားေသာ အစားအစာမ်ား စားျခင္းေၾကာင့္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ သေႏၶသားက်န္းမာေရးထိခိုက္ႏိုင္

တာရွည္ခံေအာင္၊ အရသာပုိေကာင္းေအာင္ ဖန္တီးစီမံထားသည့္အစားအစာမ်ားစားျခင္းေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္အတြင္း သေႏၶသားတြင္ ပုံမွန္ဉာဏ္ရည္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈမရွိသည့္ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္သည့္အႏၲရာယ္ျမင့္မားေၾကာင္း ေလ့လာမႈတစ္ရပ္ကေဖာ္ျပသည္။ေ အာ္လန္ဒုိၿမိဳ႕ရွိ ဗဟုိဖေလာ္ရီဒါတကၠသုိလ္ေဆးေကာလိပ္ မွ သုေတသီမ်ား၏ ေလ့လာမႈအတြင္းဖန္တီးစီမံထားသည့္အစားအ စာမ်ားတြင္ တာရွည္ခံေအာင္သုံးသည့္ Propionic ဟုေခၚေသာ အက္စစ္ဓာတ္ျမင့္မားစြာပါ၀င္ၿပီး သေႏၶသားဦးေႏွာက္တြင္ အာ႐ုံ ေၾကာစနစ္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကုိ အေျပာင္းအလဲျဖစ္ေစေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ ရွိခဲ့သည္။



မိခင္ေလာင္းဘ၀တြင္ ယင္းအက္စစ္ဓာတ္ႏွင့္ထိေတြ႕မႈက ကေလးမ်ားတြင္ ယင္းဉာဏ္ရည္မမီေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကနဦး လကၡ ဏာမ်ားျဖစ္ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကေျပာသည္။ ယင္းေလ့လာ မႈကုိ ဇြန္လ ၁၉ ရက္က Scientific Reports ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပ ထားသည္။

ပုံမွန္ဉာဏ္ရည္ဖံံြ႕ၿဖိဳးမႈမရွိေသာေရာဂါရွိသည့္ကေလးမ်ား သည္ အူလမ္းေၾကာင္းေရာဂါ မၾကာခဏျဖစ္ပြားေၾကာင္း သုေတ သီမ်ားကေျပာသည္။ အစာေခ်ဖ်က္မႈစနစ္ျပႆနာမ်ားရွိျခင္းႏွင့္ ယင္းဉာဏ္ရည္မမီေသာေရာဂါရွိသည့္ကေလးမ်ား၏ နမူနာမစင္ မ်ား၌ Propionic အက္စစ္ပမာဏျမင့္မားျခင္းၾကား ဆက္စပ္မႈရွိ ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကေျပာသည္။

ျမင့္မားေသာ ယင္းအက္စစ္ဓာတ္ပမာဏႏွင့္ သေႏၶသား၏ အာ႐ုံေၾကာစနစ္တို႔ထိေတြ႕မႈက ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားၾကား သဘာ၀ ဟန္ခ်က္ညီမႈကုိ အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစၿပီး အာ႐ုံေၾကာစနစ္၏ အဓိကအစိတ္အပိုင္းမ်ားျဖစ္ေသာဆဲလ္မ်ားကုိ ေလ်ာ့က်ေစသည္။

ယင္းအေျခအေနမ်ားမွတစ္ဆင့္ ဦးေႏွာက္၏ဆက္သြယ္ႏုိင္ စြမ္းကုိ အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစကာ ဉာဏ္ရည္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈအားနည္း သည့္ကေလးမ်ားတြင္ မၾကာခဏေတြ႕ရေလ့ရွိေသာ အျပဳအမူမ်ား ျဖစ္သည့္ လႈပ္ရွားသြားလာျခင္းဆုိုင္ရာျပႆနာမ်ား၊ အျခားလူမ်ား ႏွင့္ အျပန္အလွန္ဆက္သြယ္ႏုိင္မႈမရွိျခင္းတို႔ျဖစ္လာေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကေျပာသည္။

ယခင္ေလ့လာမႈမ်ားတြင္ ဉာဏ္ရည္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈအားနည္းျခင္းႏွင့္ ပတ္၀န္းက်င္၊ မ်ိဳးဗီဇမ်ား ဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္း ေဖာ္ျပခဲ့သည္။

သုိ႔ေသာ္ ယခုေလ့လာမႈက Propionic အက္စစ္ပမာဏမ်ား ျခင္းႏွင့္အာ႐ုံေၾကာစနစ္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ ျခင္းၾကားဆက္စပ္ေၾကာင္း ပထမဆုံးေဖာ္ျပေသာေလ့လာမႈျဖစ္ သည္ဟု သုေတသီမ်ားကေျပာသည္။

No comments:

Post a Comment