Thursday, July 11, 2019

ယူနန္အစိုးရ ခြင့္ျပဳမိန္႔ျဖင့္ မူဆယ္မွ တင္ပို႔ေသာ လယ္ယာထြက္ကုန္အခ်ိဳ႕ ေစ်းႏွိမ္ခံရ

နယ္စပ္မွ လယ္ယာ ထြက္ကုန္အခ်ိဳ႕ကို ယူနန္အစိုးရ  က သြင္းကုန္ခြင့္ျပဳမိန္႔ ထုတ္ေပး ေသာ္လည္း တ႐ုန္ကုန္သည္မ်ား ၏ ေစ်းႏွိမ္ဝယ္ယူျခင္းခံရေၾကာင္း မူဆယ္ၿမိဳ႕မွ ကုန္သည္အခ်ိဳ႕က ေျပာသည္။ ဘိန္းအစားထိုး သီးႏွံခြင့္ျပဳ မိန္႔ျဖင့္ ေျပာင္းဖူးေစ့တင္သြင္းခြင့္၊ ယူနန္အစိုးရခြင့္ျပဳမိန္႔ျဖင့္ ဆန္ တင္သြင္းခြင့္ ရရွိထားေသာ တ႐ုတ္ကုန္သည္မ်ား၏ ေစ်းႏွိမ္ ဝယ္ယူျခင္း ႀကံဳေတြ႕ေနရသည္ဟု ၎တို႔က ဆိုသည္။



႐ံုးဖြင့္ရက္မ်ားတြင္တစ္ရက္ လွ်င္ ဆန္အိတ္ေရ ႏွစ္ေသာင္းခန္႔ ကို ခြင့္ျပဳမိန္႔ျဖင့္ တ႐ုတ္ကုန္သည္ မ်ားက ဝယ္ယူေနေသာ္လည္း ဆန္တစ္အိတ္လွ်င္ ပ်မ္းမွ် ယြမ္ ၂၀ ခန္႔ေလ်ာ့၍ရရွိေၾကာင္း မူ ဆယ္ဆန္ကုန္စည္ဒိုင္ အသင္းဝင္ တစ္ဦးက ေျပာသည္။

‘‘ခြင့္ျပဳမိန္႔ကို ျမန္မာကုန္ သည္က ေစ်းႀကီးေပးဝယ္ၿပီးမွ ဆန္ျပန္ေရာင္းရတာေလ’’ ဟု ၎က ရွင္းျပသည္။ ယူနန္အစိုးရ ၏ ဆန္တင္သြင္းခြင့္ရထားသူထံမွ ျမန္မာကုန္သည္ကတစ္ဆင့္ ျပန္ ဝယ္၍ ဆန္ဝယ္လိုသည့္ တ႐ုတ္ ကုန္သည္မ်ားထံ ေရာင္းခ်ရသည္ ဟု ဆိုသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ မူဆယ္နယ္စပ္ တြင္ ယခင္ကဆန္တစ္အိတ္လွ်င္ ယြမ္ ၁၂၀ ခန္႔ေစ်းရသည့္ ဆန္အ မ်ိဳးအစားက လက္ရွိတြင္ တစ္ အိတ္လွ်င္ ယြမ္ ၁၀၀ ခန္႔သာရရွိ သည္။

ထို႔အျပင္ ဘိန္းအစားထိုးသီး ႏွံအျဖစ္ ေျပာင္းဖူးေစ့တင္သြင္း ခြင့္လည္း ကီလို ၅၀ တစ္အိတ္ လွ်င္ ယခင္က ၇၅ ယြမ္ေစ်းရရွိ ေသာ္လည္း လက္ရွိတြင္ ၆၈ ယြမ္ သာရရွိေၾကာင္းမူ ဆယ္ကုန္သည္ အခ်ိဳ႕က ေျပာသည္။

 တ႐ုတ္ႏုိင္ငံက ၂၀၁၈ ေအာက္တိုဘာတြင္စတင္ၿပီး မူ ဆယ္နယ္စပ္မွ တရားမဝင္ဆန္၊ ေျပာင္းဖူးေစ့ႏွင့္ သၾကားတင္ သြင္းသည့္ တ႐ုတ္ကုန္မ်ားကိုဖမ္းဆီးျခင္း၊ နယ္စပ္၌ လံုၿခံဳေရးတင္းက်ပ္ျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္လာသည္။

ယူနန္အစိုးရက တရားမဝင္ ကုန္သြယ္ေရးကို တားဆီးၿပီး တရားဝင္ကုန္သြယ္ေရးကို ေဖာ္ ေဆာင္လိုသည္ဟု တာဝန္ရွိသူအ ခ်ိဳ႕ကေျပာသည္။

ထိုသို႔တရားဝင္ ကုန္သြယ္ေရးအေကာင္အထည္ေဖာ္ရာ တြင္ တ႐ုတ္ကုန္သည္မ်ား၏ေစ်းႏွိမ္မႈကို ျမန္မာကုန္သည္မ်ား ႀကံဳေတြ႕ရသည္။  တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ ေရႊခ်ိဳက္ ကုမၸဏီက ဆန္တန္ခ်ိန္တစ္ ေသာင္းေက်ာ္ ဝယ္ယူရာတြင္ ယူ နန္အစိုးရကို အခြန္ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေပးေဆာင္ရသည့္ အေၾကာင္းျပ ခ်က္ျဖင့္ ဆန္တစ္အိတ္လွ်င္ ၁၀၁ ယြမ္ေစ်းသတ္မွတ္ၿပီး အိတ္ ခြံႏွင့္ အလုပ္သမားခႏွစ္ယြမ္ ထပ္မံႏုတ္ယူသျဖင့္ ျမန္မာကုန္သည္မ်ားက ဆန္တစ္အိတ္လွ်င္ ၉၉ ယြမ္ (က်ပ္ ၂၀,၀၀၀ ခန္႔) သာ ရရွိသည္ဟု ဘုရင့္ေနာင္ဆန္ ကုန္စည္ဒိုင္ အတြင္းေရးမွဴး ဦးသန္းဦးကေျပာသည္။

No comments:

Post a Comment