Wednesday, July 3, 2019

ပဲႀကီးေလွာ္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ဇီးထုပ္၊ ငါးပိေထာင္းႏွင့္ ေခါက္ဆြဲ အမွတ္တံဆိပ္အခ်ိဳ႔ စားရန္မသင့္ ေၾကညာ

ပဲႀကီးေလွာ္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ဇီးထုပ္၊ ငါးပိေထာင္းနဲ႔ ေခါက္ဆြဲအမွတ္တံဆိပ္တခ်ိဳ႕မွာ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတာေတြ ပါေနလို႔ စားဖို႔ မသင့္ဘူးလို႔ အစားအေသာက္နဲ႔ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနက ဒီေန႔ ေၾကညာပါတယ္။ ပဲႀကီးေလွာ္၊ င႐ုတ္သီးခြဲၾကမ္းမႈန္႔၊ င႐ုတ္မႈန္႔၊ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ င႐ုတ္ဆီ၊ ဇီးထုပ္၊ ငါးပိေထာင္း၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ဂ်ယ္လီ၊ ဇီးထန္းလ်က္၊ ဂ်င္းခ်ဥ္၊ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ တံဆိပ္ေပါင္း ၂၀ မွာ လူေတြကို အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ ခြင့္မျပဳ ဆိုးေဆး၊ တာရွည္ခံေဆးနဲ႔ မိႈေတြပါေနတယ္လို႔ ထုတ္ျပန္လိုက္တာပါ။


65774488_2446976088658627_4155448070823215104_nပဲႀကီးေလွာ္ထဲမွာ Auramine O ဆိုတဲ့ ဆိုးေဆးပါေနၿပီး အဲဒီဆိုးေဆးဟာ မ်က္စိကို ျပင္းျပင္းထန္ထန္နီရဲယားယံေစၿပီး အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစသလို ကင္ဆာအထိ ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။

င႐ုတ္သီးခြဲၾကမ္းမႈန္႔၊ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ င႐ုတ္ဆီေဆာ့တခ်ိဳ႕မွာ Sudan III ဆိုတဲ့ ဆိုးေဆးပါဝင္ၿပီး အဲဒါကေတာ့ အဆီမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ စားေသာက္ကုန္မွာ ခြင့္မျပဳတဲ့ဆိုးေဆးျဖစ္ပါ တယ္။

ေနာက္ထပ္ အေရာင္တင္မႈန္႔နဲ႔ င႐ုတ္သီးမႈန္႔တံဆိပ္တခ်ိဳ႕မွာေတာ့ Aflatoxin B1 လို႔ေခၚတဲ့ င႐ုတ္သီးမွာ ေတြ႔ရတဲ့မိႈတမ်ိဳးဟာ သတ္မွတ္ႏႈန္းတဲ့ ပိုၿပီး ပါေနတာပါ။

ဇီးထုပ္၊ င႐ုတ္ဆီ၊ ဂ်ယ္လီ တံဆိပ္တခ်ိဳ႕မွာေတာ့ ၾကာရွည္ခံေဆး သတ္မွတ္တာထက္ ပိုပါေနၿပီး အဲဒီေဆးဟာ သတ္မွတ္ပမာဏထက္မ်ားေနရင္ လည္ေခ်ာင္းယားယံေခ်ာင္းဆိုးေစ ပါတယ္။

ေခါက္ဆြဲေျခာက္တမ်ိဳးမွာ Borax ဆိုတဲ့ အျဖဴေရာင္ဆိုးေဆးသံုးထားၿပီး အဲဒီဆိုးေဆးဟာ အဆိပ္သင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစၿပီး  သားသမီးမရတာမ်ိဳး ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ငါးပိေထာင္း၊ ဇီးထန္းလ်က္နဲ႔ ဇီးလံုးေတြမွာ အနီေရာင္ဆိုးေဆး Rhodamine B ကို သံုးထားၿပီး ဒါကေတာ့ ေရာဂါရွာရာမွာ သံုးတဲ့ ဓာတ္ခြဲခန္းသံုး ဆိုးေဆးျဖစ္သလို ခ်ည္၊ သားေရ႒၊ ပိုးထည္ စတာေတြကို ဆိုးတဲ့ေဆးျဖစ္တာေၾကာင့္ စားမယ္ဆိုရင္ ပ်ိဳ႕အန္တာ၊ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္းေရာင္တာ၊ အာ႐ံုေၾကာ ထိုင္းမႈိင္းတာေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။

No comments:

Post a Comment