Wednesday, July 10, 2019

စစ္တမ္းမ်ားအရ ပလတ္စတစ္ ၁၁၉ တန္ကို ဧရာဝတီျမစ္အတြင္း ေန့စဉ္ စြန့္ပစ္လ်က္ရွိျပီး ၂၀၁၇ ခုနွစ္ ကမၻာ့အညစ္ညမ္းဆံုး ျမစ္စာရင္းတြင္ အဆင့္ ၉ ျဖစ္ေနဟုဆို

စစ္တမ္းေကာက္ယူခ်က္မ်ားအရ ေန့စဉ္ပလတ္စတစ္တန္ ၁၁၉ တန္ကို ဧရာဝတီျမစ္အတြင္း စြန့္ပစ္လ်က္ရွိျပီး ၂၀၁၇ ခုနွစ္ ကမၻာ့အညစ္ညမ္းဆံုးျမစ္စာရင္းတြင္ ဧရာဝတီျမစ္သည္ အဆင့္ ၉ ျဖစ္ေနေျကာင္း သိရသည္။ဇူလိုင္ ၉ ရက္က ေနျပည္ေတာ္ရွိ Hilton ဟိုတယ္၌ ျပုလုပ္သည့္ ဧရာဝတီျမစ္တြင္ ပလတ္စတစ္ညစ္ညမ္းမႈမ်ား၏ စိန္ေခၚမႈမ်ား နွင့္ ေျဖရွင္းနိုင္မည့္နည္းလမ္းမ်ားဆိုင္ရာ အလုပ္ရံုေဆြးေနြးပြဲတြင္ ထုတ္ျပန္ခဲ့သည့္ ထုတ္ျပန္ခ်က္တြင္ အထက္ပါကဲ့သို့ ထည့္သြင္းေဖာ္ျပခဲ့သည္။
“တစ္ေန့ကို ၁၁၉ တန္ေပါ့ ပစ္ေနတာ။ အဲဒီဧရာဝတီျမစ္ထဲမွာက ၉၀၊ ဒီဘက္ ရန္ကုန္ျမစ္ထဲမွာ ၂၉ တန္ ေန့စဉ္အမွိုက္ေတြဝင္ေနတာ ရွိတယ္။ အဲဒီမွာ အမ်ားဆံုးကက်ေတာ့ ေရသန့္ဘူးအဖံုးကဲ့သို့ေသာ ပစၥည္းအမာေတြ ရွိတယ္။ ျပီးလို့ရွိရင္ ကြ်န္ေတာ္တို့ တစ္ခါသံုးျဖစ္တဲ့ ေကာ္ဖီပါတယ္။ ကြက္ကီးတို့၊ အာလူးေျကာ္တို့ထည့္တဲ့ တစ္ခါသံုးအိတ္ေတြ။ အဲဒီအိတ္ေတြ အဓိကပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုက ဘာလဲဆိုေတာ့ ပလတ္စတစ္ေဖာ့ဘူးေတြ အဲဒါေတြ အမ်ားဆံုးေတြ့ရွိရတယ္” ဟု ျမန္မာနိုင္ငံဆိုင္ရာဂ်ာမနီသံရံုးမွ Mr.Oliver Florian Hoos က ေျပာျကားသည္။ပလတ္စတစ္သည္ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္နွင့္ သက္ရွိတိရိစၦာန္မ်ားကို ေသေစနိုင္ျပီး ျမစ္ေခ်ာင္းမ်ားတြင္ က်င္လည္က်က္စား လ်က္ရွိသည့္ ငါး၊ ငွက္နွင့္ နို့တိုက္သတၱဝါမ်ား ပလတ္စတစ္အတြင္း မြန္းက်ပ္ေစျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ ခ်ည္ေနွာင္ခံရသကဲ့သို့ျဖစ္၍လည္းေကာင္း ေသဆံုးနိုင္ေျကာင္း၊ ပလတ္စတစ္အမွိုက္မ်ားသည္ ဧရာဝတီျမစ္အတြင္းရွိ ဇီဝမ်ိုးစံုမ်ိုးကြဲမ်ားနွင့္ က်ယ္ျပန့္ေသာ ကမ္းရိုးတန္းတစ္ေလွ်ာက္ရွိ အဏၰဝါေဂဟစနစ္ကို ျခိမ္းေျခာက္လ်က္ရွိေျကာင္း ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ သိရသည္။ထို့ျပင္ အစားကြင္းဆက္အတြင္းသို့ စုပ္ယူျခင္းမွတစ္ဆင့္ ဝင္ေရာက္လာေသာ ပလတ္စတစ္ညစ္ညမ္းမႈသည္ ေရခ်ိုနွင့္ အဏၰဝါ အစားအစာမ်ားအေပၚတြင္ ညစ္ညမ္းမႈျဖစ္ေပၚေစျပီး ယင္းညစ္ညမ္းမႈသည္ လူသန္း ေပါင္းမ်ားစြာအေပၚ သက္ေရာက္လ်က္ရွိေျကာင္း၊ လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ အမ်ားျပည္သူက်န္းမာေရးအေပၚ ေရရွည္ထိခိုက္မႈကို ရွင္းလင္းစြာမသိရွိေသးေသာ္လည္း ပလတ္စတစ္ညစ္ညမ္းေနေသာ အစားအစာနွင့္ ေရကိုလူအမ်ား စားေသာက္လ်က္ရွိသည္ကို လက္ေတြ့ေလ့လာမႈမ်ားအရ လက္ခံနိုင္ေသာ အေျဖတစ္ခုအျဖစ္ ေတြ့ျမင္ေနရေျကာင္း သိရသည္။Mr.Oliver Florian Hoos က “ေနာက္တစ္ခုက ဘာလဲဆိုေတာ့ ေန့စဉ္ေန့တိုင္း ကြ်န္ေတာ္တို့ ပလတ္စတစ္ကို ဘာျဖစ္လို့လဲဆိုေတာ့ ပလတ္စတစ္ေတြက ေရထဲေရာက္သြားတဲ့အခါမွာ သူက ေရထုဖိအားရွိတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ရဲ့အားရွိတယ္။ အဲဒါနဲ့ သူက Micro ပလတ္စတစ္ေတြ ကြဲသြားတယ္။ အဲဒီ Micro ပလတ္စတစ္ေတြကို ငါးေတြက ျပန္စားတာရွိတယ္။ ဒီေရထဲမွာရွိတဲ့အခ်ိန္မွာ။ ဒီေရကို ကြ်န္ေတာ္တို့ ေသာက္လို့ရွိရင္ ကြ်န္ေတာ္တို့ ဒီပလတ္စတစ္က ကြ်န္ေတာ္တို့ခနၶာကိုယ္ထဲ ျပန္ေရာက္လာတယ္။ ငါးေတြကိုစားရင္ ဒီငါးေတြကတစ္ဆင့္ ျပန္ေရာက္တယ္ေပါ့။ အဲဒီေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို့ကအခု World Bank က လုပ္ထားတဲ့ သုေတသနအရ တစ္ပတ္ကို ကြ်န္ေတာ္တို့ ပလတ္စတစ္ ငါးဂရမ္နဲ့ညီမွ်တဲ့ ပလတ္စတစ္ကို ကြ်န္ေတာ္ တို့မသိလိုက္ဘဲနဲ့ ျပန္စားသံုးေနရတယ္။ ဒါေျကာင့္ ကြ်န္ေတာ္တို့ စြန့္ပစ္လိုက္တဲ့ ပလတ္စတစ္ေတြကို ကြ်န္ေတာ္တို့ျပန္စားသလို ျဖစ္ေနတယ္။ ဒါက World Bank ကေန ထုတ္ထားတဲ့ဟာေပါ့။ သိပ္မျကာေသးဘူး။ အဲဒီေတာ့ ဒီဟာကိုစားလို့ ဘာျဖစ္လာမလဲဆိုတဲ့ အက်ိုးဆက္ကို မသိဘူး။ ဘာေျကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဒါက ျပႆနာအသစ္ျဖစ္ေနတာ။ ကမၻာလံုးနဲ့ဆိုင္တဲ့ ျပႆနာအသစ္ျဖစ္ေနတဲ့အတြက္ေျကာင့္ သုေတသနေတြကို လုပ္ေနတုန္းပဲ” ဟု ေျပာျကားသည္။ျမန္မာနိုင္ငံဆိုင္ရာဂ်ာမနီသံရံုးနွင့္  FFI (Fauna & Flora International) တို့ ပူးေပါင္း၍ ဧရာဝတီျမစ္အတြင္း ပလတ္စတစ္ ညစ္ညမ္းမႈကို တိုက္ထုတ္လ်က္ရွိျပီး ပလတ္စတစ္ျပႆနာ၏ သဘာဝနွင့္ ပမာဏကို သိရွိနားလည္ေစရန္အတြက္ ဧရာဝတီျမစ္မအတြင္းရွိ ေသးငယ္ေသာ ပလတ္စတစ္စြန့္ပစ္ပစၥည္း အပိုင္းအစပမာဏကို စံုစမ္းေဖာ္ထုတ္နိုင္ရန္ Fauna & Flora International’s Myanmar Programme အစီအစဉ္အား ျမန္မာနိုင္ငံဆိုင္ရာ ဂ်ာမနီသံရံုးမွ ၂၀၁၈ ခုနွစ္တြင္ ရန္ပံုေငြေထာက္ပံ့ေပးခဲ့ေျကာင္း၊ ျမစ္ေျကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ မတူညီသည့္ ေနရာေဒသမ်ားမွ ပလတ္စတစ္အမွိုက္စြန့္ပစ္မႈကို သိရွိနားလည္ေစရန္အတြက္ မင္းကြန္းေဒသ၊ စစ္ကိုင္းျမို့၊ ေရစျကိုျမို့၊ ေခ်ာက္ျမို့၊ ျပည္ျမို့ နွင့္ ရန္ကုန္ျမို့တို့တြင္ နမူနာေျခာက္ေနရာ ေရြးခ်ယ္၍ စစ္တမ္းေကာက္ယူခဲ့ေျကာင္း သိရသည္။စစ္တမ္းေကာက္ယူရာတြင္ ဖမ္းမိေသာ ပလတ္စတစ္၏ ၆၂ ရာခိုင္နႈန္းသည္ HDPE၊ PP နွင့္ PET ကဲ့သို့ေသာ ပလတ္စတစ္အမာ အမ်ိုးအစားျဖစ္ျပီး ၂၂ ရာခိုင္နႈန္းသည္ အစားအစာမ်ားထုပ္ပိုးရာတြင္ အသံုးျပုေသာ ထုပ္ပိုးပလတ္စတစ္ အမ်ိုးအစားမ်ားျဖစ္ေျကာင္း၊ ကိုးရာခိုင္နႈန္းသည္ ေဖာ့ဘူးနွင့္ ခုနစ္ရာခိုင္နႈန္းသည္ အိတ္ခြံငယ္မ်ားျဖစ္ေျကာင္း၊ အမ်ားဆံုးေတြ့ရသည့္ ပစၥည္းမ်ားသည္ ပလတ္စေဖာ့ ဘူးဖံုးမ်ား၊ ပီနံအိတ္မ်ား၊ ေကာ္ဖီမစ္ထုပ္မ်ားနွင့္ က်ိုးပဲ့ေနသည့္ေဖာ့ဘူးအေဟာင္းမ်ားျဖစ္ေျကာင္း ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ သိရသည္။

No comments:

Post a Comment