Friday, May 10, 2019

ကျပားအစားအေသာက္ေတြၾကား ေမ့ေလ်ာ့ခံ ျမန္မာမုန္႔မ်ား၏ အနာဂတ္

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕က မၾကာ ေသးမီကမွ အသစ္ ဖြင့္လွစ္ထားသည့္ စူပါမားကက္တစ္ခုအတြင္း၌ ျဖစ္ သည္။ အေရာင္အေသြးစုံလွသည့္ မုန္႔မ်ားကုိ ခင္းက်င္းျပသထားၿပီး ခ်က္ခ်င္းယူ၊ ခ်က္ခ်င္းစား(Self- Service)ျဖင့္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ စားေသာက္ဆုိင္တန္းမ်ားမွာမ်က္ စိပသာဒျဖစ္စရာအျပည့္။ သူငယ္ ခ်င္းေတြက ဟုိဟာစားမည္၊သည္ ဟာစားမည္ျဖင့္ စားေသာက္ရန္ ျငင္းခုံေနၾကစဥ္ ကြၽန္မကေတာ့ ႏႈတ္ဆိတ္ေနမိသည္။

လူတိုင္းတြင္ ျပန္လည္တမ္း တရေလာက္သည့္ ငယ္ဘ၀အ မွတ္တရတို႔ရွိႏုိင္ပါသည္။ ထုိအ မွတ္တရေတြက ေက်ာင္းစတက္ ခ်ိန္လည္းျဖစ္ႏုိင္သည္။ သူငယ္ ခ်င္းမ်ားႏွင့္အတူ ေဆာ့ကစားခ်ိန္ လည္းျဖစ္ႏုိင္သည္။ တီဗီကေလး တစ္လုံးလည္းျဖစ္ႏုိင္သလုိ သား ေရကြင္းေလးေတြ၊ ႐ုပ္ျပစာအုပ္ ေလးေတြလည္း ျဖစ္ႏုိင္သည္။ အ စားအေသာက္ခုံမင္တဲ့ ကြၽန္မအ တြက္မူ ကြၽန္မ၏ငယ္ခ်စ္၊ ငယ္ ဘ၀အမွတ္တရမ်ားတြင္ေတာ့ ျမန္မာသေရစာမုန္႔စစ္စစ္ေတြက အေတာ္မ်ားမ်ားေနရာယူထား သည္။

အစားအေသာက္ႏွင့္ပတ္ သက္လွ်င္ ၂၀၀၀ ျပည့္ႏွစ္မတိုင္မီ ကြၽန္္မကုိ ေမြးဖြားခဲ့သည့္အတြက္ ကုိယ့္ကုိယ္ကုိယ္ ကံေကာင္းသည္ ဟု မွတ္ယူသည္။ အခုအခ်ိန္ အ စားအေသာက္ေရစီးမွာ လူႀကိဳက္ အမ်ားဆုံးလုိ႔ ေျပာလုိ႔ရသည့္ ေဟာ့ေပါ့၊ အကင္တို႔လုိ အစား အေသာက္ေတြ ကြၽန္မတို႔ငယ္စဥ္ က မေပၚေသး။ ျမန္မာမုန္႔ေရာင္း သည့္ ဆိုင္လည္းေပါသလုိ ျမန္ မာမုန္႔ယဥ္ေက်းမႈလည္း ေပါေလ သည္။

မနက္မုိးလင္းတိုုင္း လမ္း ထိပ္ေစ်းမုန္႔လင္မယားႏွင့္ ဘိန္း မုန္႔ေရာင္းသည့္ဆိုင္တြင္ ကြၽန္မ တို႔တန္းစီေစာင့္သည္။ ဒီေန႔မုန္႔ လင္မယားဆုိ ေနာက္ေန႔ဘိန္းမုန္႔၊ အလွည့္က်၀ယ္စားသည္။ ဘယ္ ေလာက္စားစား ႐ုိးသြားတယ္လုိ႔ မရွိ။ ထုိႀကီးေတာ္ႀကီး ေရာင္းအား ေကာင္းခ်က္ေၾကာင့္ ျမန္မာမုန္႔ ႀကိဳက္ၾကသူဟူ၍ ျမန္မာမုန္႔ ေရာင္းသည့္ ဆုိင္မ်ား တုိးခ်ဲ႕ဖြင့္ လွစ္လာၾကသည္ဟုလည္း အိမ္ က လူႀကီးေတြေျပာတာ ၾကားခဲ့ဖူး သည္။

ဒီကေန႔ မုန္႔တစ္မ်ိဳး႐ုိးလွ်င္ ေနာက္တစ္ေန႔ ေစ်းထဲသြား၍ မုန္႔ ဖက္ထုပ္၀ယ္စားသည္။ ဆႏြင္း မကင္း၊ ေရႊခ်ီ ၀ယ္စားသည္။ ေစ်းထဲက ဆုိင္ရဲ႕အခင္းအက်င္း က သိပ္ဆြဲေဆာင္မႈရွိသည္။ စတီးဗန္းႀကီးမ်ားအတြင္း ျမန္မာ မုန္႔အစုံတို႔က အေရာင္အေသြးစုံစုံ ျဖင့္ ဆိုင္ခုံထက္တြင္ ေနရာယူ ထားသည္။ ယင္းဆိုင္မ်ားတြင္ အ ေရာင္စုံ၊ အသီးေလးမ်ားထည့္ သြင္းျပဳလုပ္ထားသည့္ ေက်ာက္ ေက်ာမ်ားကလည္း ယူပါ၊ စားပါ ဟု ေခၚေနသေယာင္။ ဆႏြင္း မကင္းငါးတုံးကုိမွ က်ပ္တစ္ရာ ေလာက္သာက်သည္။ ဗုိက္၀ သည္၊ စားေပ်ာ္သည္ဟုဆုိကာ အိမ္ကအေဒၚမ်ားကလည္း ၀ယ္ ေကြၽးေလ့ရွိသည္။

ေစ်းထဲတြင္ မုန္႔ၾကာေစ့၊ သာ ကူေရာင္းသည့္  အေဒၚႀကီးက လက္မွာ ေရႊလက္ေကာက္အျပည့္ ႏွင့္ ေရာင္းတာကုိလည္း ႀကံဳဖူးသည္။ ျမန္မာမုန္႔အခန္းက႑ေကာင္းလွ သလုိ မုန္႔ေရာင္းသူမ်ားမွာလည္း  ေခ်ာင္လည္လွသည္။ အခုမ်ား ေတာ့ ေစ်းထဲသြားရင္ ျမန္မာမုန္႔ ေရာင္းသည့္ဆုိင္မွာ လက္ခ်ိဳးေရ ၍ ရေနေလၿပီ။ ဆုိင္ရွိေနလွ်င္ လည္း ယခင္ကလုိ ေရာင္း မေကာင္း။ ၀ယ္သူနည္းေသာ္ လည္း အခ်ိန္ယူလုပ္ေဆာင္ရ၍ ေစ်းမ်ားလုိ႔လည္း မရဟု သူတို႔ ဆီက ၾကားခဲ့ဖူးသည္။

ကြၽန္မတို႔ငယ္စဥ္က ျမန္မာ မုန္႔မ်ားကုိ ေတြ႕ေလ့ရွိသည့္ ေနာက္တစ္ေနရာက မဂၤလာ ေဆာင္မ်ားတြင္ျဖစ္သည္။ သာကူ ခ်ိဳကုိ အခ်ိဳတည္းစရာအျဖစ္ တည္ခင္းဧည့္ခံျခင္းယဥ္ေက်းမႈ ကုိ ကြၽန္မတုိ႔ငယ္ငယ္တုန္းက မဂၤလာေဆာင္မ်ားသြားလွ်င္ မၾကာခဏေတြ႕ရသည္။ ယခုအ ခ်ိန္တြင္ေတာ့ သာကူခ်ိဳေနရာ တြင္ ေရခဲမုန္႔ေနရာယူခဲ့သည္မွာ အားလုံးအသိပင္ျဖစ္ေတာ့သည္။

ကြၽန္မအိမ္က တူ၊ တူမမ်ား ဆုိလွ်င္ ျမန္မာမုန္႔ကုိ မခုံမင္ ေတာ့။ ေရႊခ်ီထက္ ပူတင္း ေပါင္မုန္႔ကုိ သူတို႔ႀကိဳက္သည္။ ပြဲ ေစ်းတန္းတြင္ မုန္႔လင္မယား ထက္ ၾကက္ေၾကာ္ကုိသာ သူတို႔ စားခ်င္ေတာ့သည္။ အသက္ (၁၀)ႏွစ္အရြယ္ တူေတာ္ေမာင္ကုိ ျမန္မာမုန္႔နာမည္သိသေလာက္ ေျပာဆိုရင္ တစ္ခု၊ ႏွစ္ခုထက္ ပုိ မသိေသာ္လည္း ေဟာ့ေပါ့၊ ကုိရီး ယားဘာဘီက်ဳႏွင့္ ေဂ်ဒုိးနတ္တို႔ ကုိေတာ့ သူေကာင္းေကာင္းသိ သည္။

အစားအေသာက္ယဥ္ေက်း မႈေျပာင္းလာျခင္းသည္ ျမန္မာ မုန္႔အခန္းက႑ကုိ ေမွးမွိန္သြား ေစသည္ဟု အခ်ိဳ႕ကဆုိသည္။ ကြၽန္မကေတာ့ အဲဒီအခ်က္သာ မက ျမန္မာမုန္႔ျပဳလုပ္နည္းကုိ လက္ဆင့္ကမ္းမႈနည္းပါးလာျခင္း ႏွင့္ နည္းပညာကုိအသံုးျပဳ၍ ေခတ္မီ၊ ေကာင္းမြန္သည့္ပုံစံျဖင့္ ျဖန္႔ျဖဴးမႈအားနည္းျခင္းႏွင့္ ျမန္မာ အစားအေသာက္ကုိ ခုံခုံမင္မင္ စားေသာက္သူနည္းပါးလာျခင္း ေၾကာင့္ဟုလည္း သုံးသပ္သည္။

တခ်ိဳ႕ကလည္း ျမန္မာမုန္႔ ေတြက ေစ်းႀကီးတာကုိးဟု ေစာ ဒကတက္ႏုိင္သည္။ ရွားလာသည့္ ပစၥည္းမ်ားသည္ တန္ဖုိးျမင့္လာ သည္ဟုသာ ကြၽန္မကေတာ့ မွတ္ ယူမိသည္။ ျမန္မာမုန္႔ယဥ္ေက်းမႈ ကုိ ျမန္မာလူမ်ိဳးတိုင္းလက္ဆင့္ ကမ္း၍ တန္ဖုိးထားစားသုံးေစ ခ်င္သည္။ ကုိယ္တုိင္ျပဳလုပ္တတ္ လွ်င္ ပုိ၍ေကာင္းသည္။

ကြၽန္မတုိ႔ငယ္စဥ္က ထန္း လ်က္ရည္ရႊဲေနသည့္ မုန္႔ဆီေၾကာ္ သည္ ေန႔လယ္စာ၊ ႏွမ္းေထာင္း ေလးျဖဴးထားသည့္ မုန္႔လင္မယား သည္ ညစာျဖစ္ခဲ့ဖူးသည္။ ေကာက္ညႇင္းေရႊခ်ီ၊ မုန္႔ဖက္ ထုပ္၊ မုန္႔လိပ္ျပာ၊ မုန္႔ၾကာေစ့၊ မုန္႔လက္ေကာက္၊ ေရႊခ်ီ၊ မုန္႔ ကြၽဲသည္း၊ ဆႏြင္းမကင္း၊ သာကူျပင္၊ေရႊထမင္း၊ ဘိန္းမုန္႔၊ မုန္႔စလင္း ေတာင္တုိ႔ကုိ ခုံမင္သည္။

မုန္႔ပ်ားသလက္၊ လမ္းသရဲ မုန္႔၊ တုိရွည္၊ ျပာရည္ထုပ္၊ ေကာက္ညႇင္းထုပ္၊ မုန္႔ဆီေၾကာ္၊ မုန္႔ပ်ားအုံ၊ ေကာက္ညႇင္းက်ည္ ေတာက္၊ ထမနဲ၊ ေကာက္ညႇင္း ေပါင္း၊ ေရမုန္႔၊ မုန္႔ေပါင္းတို႔က လည္း ကုိယ္အႀကိဳက္ဆုံးအစားအ  ေသာက္စာရင္းတြင္ ထိပ္ဆုံးက ေနရာယူခဲ့သည္။ ျမန္မာမုန္႔တစ္ မ်ိဳးစားဖူးတိုင္း သုံးမွတ္ေပးမည္ ဆုိပါက ကြၽန္မက လုံး၀ဂုဏ္ထူး ထြက္မည္မွာေသခ်ာသည္။

ကြၽန္မနဲ႔ သူငယ္ခ်င္းႏွစ္ ေယာက္ေရာက္ေနတဲ့ စူပါမား ကက္အတြင္းမွာေတာ့ အသီးအ ရြက္ႏွင့္အသားစိမ္းမ်ားကုိ ကိုယ္ တိုင္ကင္စား၊ ျပဳတ္စားရသည့္ ေဟာ့ေပါ့၊ ကုိရီးယားဘာဘီက်ဳ လုိ႔ အမည္ရသည့္အစားအ ေသာက္အေရာင္းဆိုင္မ်ားမွာ လူ အေတာ္စည္ေနသည္။ ေနာက္ တစ္ေနရာအေရာက္တြင္ေတာ့ ဂ်ပန္ကျပားဟင္းလ်ာမ်ားျဖစ္ သည့္ ဆူရွီဆိုင္၊ ထိုင္းတြင္ အစား မ်ားသည့္ သေဘၤာသီးေထာင္း ဆိုင္စသျဖင့္ ေမြးစားဟင္းလ်ာ ဆုိင္အမ်ားအျပားကုိ ေတြ႕ရ သည္။ လူအမ်ားစုကလည္း ႀကိဳက္ၾကသည္။ သူတို႔ႀကိဳက္ သည့္ အစားအေသာက္ဆိုင္မ်ား မွာလည္း ေပါလွသည္။

ကြၽန္မတို႔တစ္ေတြ စူပါမား ကက္ႀကီးထဲက ေနာက္ဆုံးေပၚ မုန္႔ေစ်းဆိုင္တန္းကုိ အစအဆုံး ေခါက္တုံ႔ေခါက္ျပန္ေလွ်ာက္မိ သည္။ သူငယ္ခ်င္းေတြက ဘာ စားစားအဆင္ေျပသည္ဟု ေျပာ ေသာ္လည္း ကြၽန္မကမူ သာကူ ခ်ိဳေလး၊ မုန္႔လက္ေဆာင္းေလး ေသာက္ခ်င္စိတ္ျဖစ္မိသည္။ ေလွ်ာက္ရင္း ေလွ်ာက္ရင္းျဖင့္ ဆုိင္တန္းေတြက လြန္ေတာ့မည္။ သူငယ္ခ်င္းေတြကလည္း စိတ္ ပ်က္လွၿပီ။ စားခ်င္သည့္အရာက မေတြ႕။ ေနာက္ဆုံးသာကူခ်ိဳေလး မရေတာင္ ျမန္မာမုန္႔ျဖစ္ရင္ရၿပီ ဟူ၍ စိတ္ကမွန္းလ်က္ရွာေသာ္ လည္း မေတြ႕ေတာ့ လက္ေလွ်ာ့ လုိက္ရသည္။

အဲသည့္ေန႔က ျမန္မာ့သေရ စာမုန္႔ေရာင္းသည့္ဆိုင္ လုံး၀ရွာ မရခဲ့။ ေနာက္ဆုံးေတာ့ ေရာင္စုံ မီးမ်ားျဖင့္ အလွဆင္ထားသည့္ ထုိင္းအစားအေသာက္ေရာင္း သည့္ဆိုင္တြင္သာ ကြၽန္မတုိ႔ သူ ငယ္ခ်င္းတစ္စုအခ်ိန္ေပးျဖစ္ခဲ့ သည္။ ကျပားအစားအေသာက္ ေတြလည္း စားလုိ႔ေကာင္းပါ သည္။ သုိ႔ေသာ္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ျမန္မာမုန္႔စစ္စစ္မ်ားကုိေတာ့ မည္သည့္ေနရာေဒသ၊ အေျခအ ေနတြင္မဆုိ ရွာေတြ႕မိခ်င္သည္။ အခုအခ်ိန္မွာေတာ့ ကျပား အစားအေသာက္မ်ားအၾကား တြင္ ကြၽန္မႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ ျမန္မာမုန္႔မ်ား မ်က္ႏွာမငယ္ေစ လုိ။ ပတ္၀န္းက်င္မွာ ကျပားအ စားအေသာက္မ်ားအား ၿမိန္ေရ ရွက္ေရစားေသာက္ေနသူမ်ားကုိ ၾကည့္ရင္း ျမန္မာမုန္႔မ်ား၏ အခန္းက႑ ေမွးမွိန္သြားမည္ကုိ လည္း စုိးရိမ္မိပါသည္။ ငယ္ဘ၀ အမွတ္တရမ်ားကုိ ေတြးမိတိုင္း လည္း ႏြားႏုိ႔ဆမ္းကာအုန္းသီး ျခစ္ေလးျဖဴးထားသည့္ ႏုိ႔ထမင္း စိမ့္စိမ့္ခ်ိဳခ်ိဳေလးႏွင့္ အရသာ မေလးမငန္ ဆိမ့္ဆိမ့္သာကူက်ဳိ ေလးေတြကုိ လြမ္းမိေနသည္သာ။

No comments:

Post a Comment