Friday, June 28, 2019

သခြားသီးကေပးတဲ့ အာဟာရတန္ဖိုး

သခြားသီးမွာ ပါတဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြ
ကစီဓာတ္၊ အသားဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ စီ၊ ဗီတာမင္ ေက၊ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ျကြယ္ဝတယ္။ ကယ္လိုရီနဲ့ အဆီဓာတ္အလြန္နည္းလို့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို မတက္ေစသလို ဝိတ္ခ်ခ်င္သူေတြအတြက္လည္း အဆင္ေျပေစပါတယ္။ ေရဓာတ္ပမာဏ ၉၆ ရာခိုင္နႈန္း ပါဝင္လို့ ကိုယ္ခနၶာတြင္း ေရဓာတ္ျဖည့္ေပးနိုင္တယ္။ သခြားသီးရဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အျပည့္အဝရရွိဖို့ အခြံမခြာဘဲ စားေပးရပါမယ္။

ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းေတြ

သခြားသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးနိုင္တယ္။ နွလံုး၊ အဆုတ္ကို က်န္းမာေစျပီး ကိုယ္ခံအားစနစ္ ေဖာက္လွြဲေဖာက္ျပန္ မျဖစ္ေစဖို့ ကူညီေပးတယ္။ ခုခံအားစနစ္ကို ျမွင့္တင္ေပးျပီး က်န္းမာေစတယ္။ ကိုယ္တြင္းအဂၤ࿿ါေတြကို ဒုကၡေပးနိုင္တဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးနိုင္ပါတယ္။
ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးတယ္။

ကိုယ္တြင္းအပူခ်ိန္ သဟဇာတျဖစ္ဖို့၊ အညစ္အေျကးနဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဆီးအျဖစ္ အျပင္ကို စြန့္ထုတ္ေပးဖို့ ေရဓာတ္က မရွိမျဖစ္လိုအပ္ပါတယ္။ ၉၆ ရာခိုင္နႈန္းေသာ ေရဓာတ္ပါဝင္တဲ့ သခြားသီးဟာ ကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျပီး ဆီးရွြင္ေစတယ္။ ကေလးေတြအတြက္လည္း အစာစားခ်င္စိတ္ကို ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
သခြားသီးက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို က်ေစနိုင္လား။

ကယ္လိုရီနဲ့ အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈနည္းလို့ မ်ားမ်ားစားလည္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို မတက္ေစပါဘူး။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ခ်ဖို့ ျကိုးစားေနသူေတြ၊ Gym မွာ အျပင္းအထန္ကစားျပီး ေခြ်းထြက္သြားတဲ့အခါ ဆံုးရံႈးသြားတဲ့ ေရဓာတ္ကို သခြားသီးနဲ့ အစားထိုးျဖည့္ေပးလို့ ရပါတယ္။ ေန့လည္ေန့ခင္း ဒါမွမဟုတ္ ထမင္းစားတဲ့အခ်ိန္ အစာေျကလြယ္ေစဖို့ သခြားသိီးကို ဆလတ္နဲ့ သံပရာရည္ညွစ္ျပီး သုတ္တာ၊ ေပါင္မုန့္၊ ထမင္းနဲ့ တြဲစားလို့လည္း ရသလို အစိမ္းစားလို့လည္း အဆင္ေျပေစပါတယ္။
တျခားဘာအတြက္ေရာ ေကာင္းေသးလဲ။

သခြားသီးဟာ ေသြးတြင္းသျကားဓာတ္ကို က်ေစလို့ ဆီးခ်ိုေရာဂါ ရွိသူေတြအတြက္လည္း စားလို့ အဆင္ေျပေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္နဲ့ ေရဓာတ္ပါဝင္မႈမ်ားလို့ အစာေျကေစျပီး ဆီးနဲ့ဝမ္းကို မွန္ေစတယ္။ ေရဓာတ္ေျကာင့္ ဝမ္းအမာေတြ မျဖစ္ေစဖို့၊ ဝမ္းမခ်ုပ္ေစဖို့ ကူညီေပးတယ္။

အသားအေရကို ေအးျမေစျပီး ဘက္တီးရီးယားပိုးမွြားေတြကို ေသေစလို့ အေရျပားအလွအပ ထိန္းသိမ္းတဲ့ေနရာမွာလည္း သခြားသီးကို အသံုးမ်ားလာျကပါတယ္။ ဝက္ျခံနဲ့ အဖုအပိမ့္ေတြ၊ ေခြ်းေပါက္က်ယ္တာကို သက္သာေစျပီး ေနေလာင္ဒဏ္ေျကာင့္ အသားအေရမပ်က္စီးေစဖို့ အစိုဓာတ္ထိန္းျပီး ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။

ကဲ ဒီလိုဘက္စံု အသံုးဝင္တဲ့ သခြားသီးကို အစိမ္းလိုက္ပဲ စားမလား၊ ထမင္းနဲ့ပဲ ေရာစားမလား၊ ပါးပါးေလးလွီးျပီး မ်က္နွာမွာပဲ ကပ္မလား၊ လိုသလို အသံုးျပုလို့ ရတယ္ေနာ္။

No comments:

Post a Comment