Thursday, May 16, 2019

ပုစြန္မွာျပည္တြင္းလိုအပ္ခ်က္ထက္ပိုလွ်ံထြက္ရွိေနသျဖင့္ ျပည္ပမွတင္သြင္းေနျခင္းကို တားျမစ္သင့္ဟု ဆို

ျပည္တြင္းေစ်းကြက္လိုအပ္ခ်က္ထက္ပိုလွ်ံစြာ ပုစြန္မ်ားေမြးျမဴထြက္ရွိေနသျဖင့္ ျပည္ပမွေစ်းႏႈန္းပိုေပး၍ တင္သြင္းေနျခင္းကို တားျမစ္သင့္ေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံပုစြန္ေမြးျမဴထုတ္လုပ္သူမ်ားအသင္းမွ အတြင္းေရးမွဴး ဦးတင္ထြန္းဦးက ေျပာသည္။



ျပည္တြင္း၌ ေစ်းကြက္ဝယ္လိုအားထက္ ေက်ာ္လြန္စြာ ပနားမီးပုစြန္၊ တိုက္ဂါးပုစြန္ႏွင့္ ေရခ်ိဳပုစြန္မ်ား ကို ေမြးျမဴထုတ္လုပ္ႏိုင္သည့္အတြက္ ၿပီးခဲ့သည့္ ၂၀၁၈ ခုႏွစ္ ေအာက္တိုဘာလကတည္းက ပုစြန္သားေပါက္မ်ားကို ထုိင္းႏိုင္ငံသို႔ တစ္ႀကိမ္လွ်င္ တစ္သန္းမွ တစ္သန္းခြဲႏႈန္းျဖင့္ တင္ပို႔ခဲ့ၿပီး လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ ေလးႀကိမ္တိုင္တိုင္ တင္ပို႔ထားခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
“အခုလက္ရွိက ပုစြန္သားေပါက္ ေပါေပါမ်ားမ်ား ထုတ္လုပ္ႏုိင္ပါတယ္။ ပုစြန္သားေပါက္က ေရာင္းလို႔ေတာင္ မကုန္လို႔ ထုိင္းႏိုင္ငံကိုေတာင္ တင္ပို႔ေနရတဲ့အဆင့္ျဖစ္ေနပါတယ္။ လက္ရွိအေျခအေနမွာပဲ ေရခ်ိဳပုစြန္ သားေပါက္ေတြ ျပည္ပကသြင္းေနတာရွိပါတယ္။ ေစ်းခ်င္းယွဥ္လိုက္ေတာ့လည္း သြင္းတဲ့သားေပါက္က ေစ်းျမင့္ေနၿပီး ႏိုင္ငံထဲမွာရွိတဲ့သားေပါက္က ေစ်းနိမ့္ေနတယ္။ ဘယ္လိုပဲျဖစ္ျဖစ္ တကယ္က မလိုအပ္ဘူး။ ႏိုင္ငံျခားက ပစၥည္းသြင္းတယ္ဆိုရင္ ကိုယ့္ရဲ႕ေဒၚလာေတြသူမ်ားကို ေပးလိုက္ရတာ။ ဒီကေရာင္းရင္ ႏိုင္ငံျခားကေဒၚလာကို ရမွာ။ ေစ်းကြက္စီးပြားေရးအရ ပိုက္ဆံေပးမလား။ ပိုက္ဆံျပန္မယူမလား။ ဒါကိုလည္း မူဝါဒအေနနဲ႔ ငါးဦးစီးက စဥ္းစားသင့္ပါတယ္” ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံပုစြန္ေမြးျမဴထုတ္လုပ္သူမ်ားအသင္းမွ အတြင္းေရးမွဴး ဦးတင္ထြန္းဦးက ေျပာသည္။

ျပည္တြင္းရိွ ပုစြန္ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းရွင္မ်ားမွ ျပည္တြင္းေစ်းကြက္အတြင္း ပုစြန္သားေပါက္မ်ား ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်ရာတြင္ တစ္ေကာင္လွ်င္ က်ပ္ ၁၀ သာရရွိေသာ္လည္း ျပည္ပမွ တင္သြင္းလာသည့္ ပုစြန္သားေပါက္မွာ တစ္ေကာင္လွ်င္ ၁၃ က်ပ္ႏႈန္း ေပးရေၾကာင္း သိရသည္။

သို႔ရာတြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ပုစြန္မ်ားတြင္ ေရာဂါပိုးမႊားရွိသည္ဟု လြန္ခဲ့ေသာဆယ္စုႏွစ္နီးပါးက စစ္ေဆးေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ေရလုပ္ငန္းက႑ႀကီးတစ္ခုလံုးဖြံ႕ၿဖိဳးရန္ ေဆာင္ရြက္ရာတြင္ လိုအပ္ေသာ ပုစြန္သားေပါက္မ်ားကို ျပည္ပမွ တင္သြင္းခဲ့ရသည့္အေျခအေနမွ ယခုအခါ ျပည္ပသို႔ပင္ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ေနရျခင္းသည္ အလားအလာေကာင္းတစ္ရပ္ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္မွ ဒုတိယဥကၠ႒ ေဒါက္တာေဒၚတိုးနႏၵာတင္ေျပာျပခ်က္အရ သိရသည္။

“ဒီမွာေရာဂါ ေတြရွိတယ္။ ဘာညာနဲ႔။ သံုး၊ ေလးႏွစ္သာ လုပ္ခဲ့တာ တစ္ခါမွာ ေအာင္ျမင္ခဲ့တာ မရွိဘူး။ ထိုင္းကေန ပုစြန္သားေပါက္ေတြ သြင္းေနရတာ။ ဒီလိုအေျခအေနကေန ပိုလွ်ံေအာင္ထုတ္ႏိုင္ၿပီဆိုရင္ သြင္းကုန္လိုေသးသလားဆိုတဲ့ ေမးခြန္းျဖစ္လာမယ္။ ကၽြန္မတို႔မွာ ေပါေပါမ်ားမ်ား မထုတ္ႏိုင္တဲ့အ ေျခအေနမွာ ျပည္ပက ယူလိုက္တာမွန္တယ္။ သို႔ေသာ္ျငားလည္း ေပါေပါမ်ားမ်ားထုတ္ႏုိင္ၿပီဆုိရင္ သြင္းကုန္ကို လက္မခံဖို႔ ငါးဦးစီးကိုေရာ၊ ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္ကိုေရာ အစီရင္ခံစာ တင္ျပဖို႔ လိုတယ္။ မတင္ဘူးဆိုရင္ မသိလို႔ မတားတာ ျဖစ္မယ္။ သြင္းကုန္ဆိုတဲ့ ကုန္စည္လုပ္ႏိုင္တဲ့အတြက္ သြင္းကုန္အစားထုိးျဖစ္လာမယ္ဆို လက္ခံရမယ္” ဟု၄င္းက ဆိုသည္။

ျပည္တြင္း၌ ေမြးျမဴထုတ္လုပ္ႏိုင္သည့္ ပုစြန္ပမာဏကို ငါးလုပ္ငန္းဦးစီးဌာနႏွင့္ ျမန္မာႏိုင္ငံ ငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္သို႔ အစီရင္ခံတင္ျပရန္လိုေၾကာင္း၊ ၄င္းတို႔အေနျဖင့္ သြင္းကုန္အစားထိုး လုပ္ေဆာင္ ႏုိင္ရန္ ျပည္ပမွ တင္သြင္းေနသည့္ ပုစြန္သားေပါက္မ်ားျဖင့္ ခ်ိန္ကုိက္ကာ သုေတသနဆက္လက္ လုပ္ေဆာင္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာေဒၚတိုးနႏၵာတင္က ေျပာၾကားသည္။

No comments:

Post a Comment